Порекло презимена, село Орашац (Аранђеловац)

15. август 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Орашац, општина Аранђеловац. Према истраживању Боривоја М. Дробњаковића „Јасеница“ од 1920. до 1922. године.

Топографске прилике.

Највише орашачке куће налазе се на абразионој језерској тераси, на коју се стрмим одсеком од 40—50 м. спушта клиф Пресеке, који са својом терасом одговара качерској фази. Испод ове абразионе терасе виде се две ниже обале рипањске фазе, од којих даље на Север настаје пространа рипањска површ. На плећатим и пространим косама, на које је ова површ рашчлањена Лаловим Потоком, Врбљаком и Орашачким Потоком, десним притокама реке Мисаче, и Суморином, распоређене су куће овога села.

Служе се водом са извора и са ђермова.

Село је разбијеног типа, подељено на групе сродничких кућа.

 

Порекло породица.

Село је засновано у Орашачком Потоку и то поглавито досељавањем из Врбице. Доцније су се поједине породице измештале и у последње време су се спустиле до реке Мисаче. Неке су породице отишле у суседна села Стојник и Марковац. У селу су ове породице:

Лазаревићи (Васиљевићи, Јокићи, Андрићи, Павловићи, Стојановићи, Секулићи, Василићи) 70 к. Слава: св. Аранђел. Доселили су се пре Устанка из Моракова (Никшићска Жупа). Не знају да ли су били прво у Врбици па из ње дошли у Орашац.

Антићи (Станићи, Матијашевићи, Савићи) 60 к. Слава: св. Аранђел. И они се доселили из Моракова у Врбицу, затим овде. Савића има одсељених у Марковац (Бељевац).

Обе ове породице су биле за време Устанка.

Луцићи (Илићи, Ћирјанићи) 11 к. Слава: св. Аранђел. Досељени из Моракова у Врбицу, а из Врбице прешли у Орашац. Од њих се једни одвојили и отишли у Стојник (Лазаревићи, Теодосијевићи).

Пејовићи 10 к. Слава: св. Аранђел. Дошли међу последњима из Врбице, где су им род Никитовићи (у крају Баљковици).

Марићевићи (Јоксимовићи, Минићи, Вукашиновићи, Пајевићи) 60 к. Слава: св. Лука. Најстарији досељеници. Дошли много пре Устанка из Ровца (Брда). Крај у коме су њихове куће и данас се зове „Ровачки Крај“. Из ове је фамилије кнез Тодосије, позната историјска личност.

Недићи 29 к. Слава: св. Ћорђе. Дошли у Орашац из Рогаче (Космај).

Јушквићи 3 к. Слава: св. Ђорђе. Петар син неког хајдука Мијушка из Колубаре дошао жени у кућу.

Милојевићи 10 к. Слава: св. Никола. Раније славили св. Јоакима и Ану. За време Устанка се доселили од Сјенице, где су се презивали Утјешиновићи.

Јаковљевићи 12 к. Слава св. Јоаким и Ана. Доселили се за време Устанка од Сјенице. „Једна грана“ отишла и настанила се у Сакуљи (колубарски).

Старчевићи 12 к. Слава: св. Петка. Дошли стари од Сјенице; не знају када.

Веселиновић 1 к. Слава: св. Лазар. Непознато порекло. Остала само једна жена.

Радојчић 1 к. Слава: св. Ђурђиц. Дошао као слуга из Неготина Дошао жени у кућу.

Радојевић (Милић) 1 к. Слава: св. Лука. Дошао као раденик из околине Трна.

 

Село има два гробља.

 

ИЗВОР: Боривоје М. Дробњаковић, „Јасеница“.  НАСЕЉА И ПОРЕКЛО СТАНОВНИШТВА  (књига 13) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига XXV), Београд 1923.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.