Poreklo prezimena, selo Vukosavci (Aranđelovac)

9. avgusta 2013.

komentara: 4

Poreklo stanovništva sela  Vukosavci, opština Aranđelovac. Prema istraživanju Borivoja M. Drobnjakovića „Jasenica“ od 1920. do 1922. godine

 

Topografske prilike.

Najveći deo sela nalazi se u izvorišnim delovima Bobovika, Vrlaje i Vukosavačke Reke. dž Seoske kuće su mahom po njihovim stranama, manje ih je u donjim tokovima ovih potoka, koji su ovde jako raščlanili kačersku površ.

Selo se služi poglavito izvorskom vodom, kojom svaki kraj izobiluje. Samo u jednom kraju (Boboviku) ima dvanaest izvora.

Najveći deo zemlje za obrađivanje je oko donjih tokova pomenutih potoka koji kroz selo protiču i ulivaju se u Bosutu, pritoku Kačera. Njive su na mestima Polju i Brdu.

Selo je razbijenog tipa, i ima izgled razbijenih sela starovlaškog tipa.

Podeljeno je na krajeve: Bobovik, Sredina Sela (gde su škola i opštinska sudnica) i Vetrila.

 

Poreklo porodica i starine.

U selu je bilo najpre sedam familija koje su se doselile “pre Karađorđa”. Učestvovale su u Ustanku, neke od njih „prebegavale preko“ gde imaju i sada rođaka. Te najstarije porodice su:

Drobnjakovići (Ivanovići) 7 k. Slava: sv. Đorđe. Doselio se praded iz Drobnjaka. Od njih se odvoji jedan brat i pre 80 g. otišao u Rušanj (beogradski). Ima ih i u Aranđelovcu.

Đorđevići (Đorevići, Jelići) 18 k. Slava: sv. Aranđel. Stari su im od Sjenice.

Božići (Đurići) 8 k. Slava: sv. Đorđe. Misle da su Sjeničani.

Stanojlovići 4 k. Slava: sv. Luka. Doselili se od Sjenice.

Radojevići (Rafajlovići) 20 k. Slava: sv. Nikola. Starinom od Sjenice.

Ilići (Jeremići) 14 k, Slava: sv. Đurđic. Doseljeni od Sjenice.

Perovići 5 k. Slava: sv. Aranđel. Stara porodica. Nepoznato poreklo.

Docniji doseljenici su:

Vukosavljevići 6 k. Slava: sv. Nikola. Za vreme Karađorđa došli od Sjenice.

Zarići 15 k. Slava: sv Đorđe. Za vreme Ustanka došli od Sjenice.

Milivojevići 7 k. Slava: sv. Nikola. Došli od Sjenice.

Babići (Boškovići) 6 k. Slava: sv. Đorđe. Doseljepi od Sjenice.

Lazarevići (Čvorići) 10 k. Slava: sv. Stevan. Od Sjenice im došao praded Lazar.

Markovići (Martinovići) 8 k. Slava: sv. Aranđel. Doseljeni od Sjenice. U Sjenicu došli iz Crne Gore.

Ganići 4 k. Slava: sv. Jovan. Od Sjenice.

Pavićevići 6 k. Slava: sv. Aranđel. Od Sjenice.

Vuličevići (Novakovići) 10 k. Slava: sv. Pantelija. Došli iz Dubnice (Pešter). Rod su sa Vuličevićama u Vodicama.

Dražići 2 k. Slava: sv. Đurđic. Doseljeni pre 70 godina od Banjaluke.

Iz Vukosavca su se iselili:

Borisavljevići (Slava: sv. Jelisije) u Vodanj (smederevski);

Ivkovići (familija Borisavljevića) u Badljevicu (smederevski);

Aleksići (Slava: sv. Aranđel) u Badljevicu.

 

Selo ima četiri groblja: u Boboviku, u Sredini Sela, u Vrlaji i u Livadama.

U kraju Boboviku je mesto koje se zove „Crkvine“. Tu je po predanju bila stara crkva. Na starom, „macarskom“ groblju ima ostataka od grobova. Ima tragova od turskog hana.

 

IZVOR: Borivoje M. Drobnjaković, „Jasenica“.  NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA  (knjiga 13) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga XXV), Beograd 1923.

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

 1. pozdrav……

  zovem se Nikolic Slobodan zivim u selu Jelencu(blizu sela Belosavci) kod Topole inace se slucajnom okolnoscu prezivam nikolic tacnije otac mi je rodom iz sela Vukosavci kod Arandjelovca od familije Jeremic..ja poznajem svu rodbinu sa oceve strane ali malo ko mi moze reci o tacnom poreklu,kao sto rekoh mi smo nikolici pukom slucajnoscu zbog nekakvog ugovora o dozivotnom izdrzavanju i nasledjivanju,moj otac je jos kao mali presao u familiju NIKOLIC(erovci ILI ZARICI) u Jelencu i da bi taj nekakav ugovor u potpunosti bio pravosnazan moj otac je morao da promeni prezime iz jeremic u nikolic kako bi po smrti dede nikolic ljubisava bio njegov zakoniti i jedini naslednik jer on nije imao svoje dece,inace taj deda ljubisav nikolic i oceva majka milica jeremic rodj. dikic su rod pa je zbog tog i doslo do usvajanja i pravljenja tog ugovora o nasledstvu,moj otac ima jos jednog rodjenog brata i sestru(JEREMIC LAZAR koji zivi u selu krcevac kod topole i sestra Gordana udata u boskovice takodje u krcevcu) OTAC IM SE ZVAO MIHAJLO JEREMIC UMRO VRLO MLAD NISU GA ZAPAMTILI.
  Zanima me ako mi mozete pomoci nesto oko porekla prezimena Jeremic iz Vukosavaca kod Arandjelovca,ovde sam nasao da su doseljeni iz Sjenice,pa me tacno zanima dali mozete da mi kazete dali su strosedeoci u Sjenici ili su se tu doselili od nekud pa su dalje migrirali,o ovome sam se vec RASPITIVAO KOD MoJIH ALI ONI SLABO STA ZNAJU VALJDA NISU BILI ZAINTERESOVANI za ovako necim tako da ja od njih nista nisam sazno,jedino sto znam to je ovaj podatak sto sam nasao na vasem sajtu.
  Stoga vas molim ako bilo sta vise znate ili mozete da saznate o ovoj familiji ili bar da me uputite gde bih mogao da pogledam bio bih vam puno zahvalan…..

 2. ako neko dodje do nekakvohg podatka moze mi ga poslati i na moju mejl adresu….

  [email protected]

 3. Luka

  U Selo Gorovic kod Topole u vreme ustanka dosla su sa Sjenice tri brata Luka, Gaja i Joka, prezivali su se Zaric i uzeli prezimena po imenima, zanima me da li je to ista porodica Zaric?