Poreklo prezimena, selo Čoeča Glava (Andrijevica)

5. avgust 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Čoeča Glava, opština Andrijevica. Stanje iz 1903. godine. Prema istraživanju popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića „Vasojevići u crnogorskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Odmah do Trešnjeva na severoistoku, na blagom nagibu Stanjeva Brda, nalazi se selo Čoeča Glava, dugačko od Lima do Stanjeva Brda pola sahata, a široko oko 20 minuti.

Zemljište se natapa osim Rakovačkog Vrela još i Trebačkom Rijekom. Vodenica i ovde, kao i u Trešnjevu, ima samo redovničkih.

Trešnjevo i Čoeča Glava imaju zajedničku planinu: Veško Brdo i Rujištau na daljini od 3 sahata, a planinske livade, gde zimuje stoka, nalaze im se u Gradišnici i Jelovici. Oba ova sela imaju svojih zemalja i preko Lima, sa desne njegove strane. Ove prekolimske zemlje vezane su sa selima mostom na Lukom Firu.

U Trešnjevu i Čoečoj Glavi ima 133 kuće sa 732 stanovnika. Ovi su u Trešnjevu sami Lopaćani: Stojanovići, Vukićevići, Vulevići i Čukići, a u Čoečoj Glavi od Lopaćana: Lalevići, Čukići i Vulevići i od KovačevićaKastratovići.

Čoeča Glava ima samo jedno groblje.

 

IZVOR: “Vasojevići u crnogorskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 591). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.