Порекло презимена, село Ђулићи (Андријевица)

5. август 2013.

коментара: 10

Порекло становништва села Ђулићи (некад Ђулиће), општина Андријевица. Стање из 1903. године. Према истраживању попа Богдана Лалевића и Ивана Протића. „Васојевићи у црногорској граници”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Одмах испод Коњуха на источној страни, на састанку Перућице н Куцкаје, налази се село Ђулиће. Оно је растурено око Перућице и Куцкаје, као н на целом простору између њих, затим и даље с обе стране Злоречице. Око састанка Перућице и Куцкаје село је тако равно и тако лепо да је отуда овакав назив и добило, а већи део села је на благим странама горњих трију речица. Село је дугачко (и.-з.) пола сахата, а толико је и широко.

Све је село подводно, а натапа се од поменутих река и неких потока и извора.

Планина му је Асанац, тако названа по неком Асану, који је ту издизао пре Васојевића. Кроз Ђулиће пролази онај пут који иде од Андријевице у Коњухе, па се код састанка горњих двеју речица од њега одваја један пут који иде уз Куцкају у Кути и којим се преко Липовице може најбрже доћи у Гусиње.

У Ђулићу ииају 72 куће са 457 становника. Они су Новаковићи: Бабовићи, Драговићи и Вушoвићи, две куће Дабетића (Зоњићи) и једна, досељена из Подгорице, по занату калајџијска.

У селу имају два хана и једно гробље.

 

ИЗВОР: “Васојевићи у црногорској граници“, поп Богдан Лалевић и Иван Протић, СКА, Београд, 1903. (стр. 580-581). Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. molim da mi neko kaze kojega smo porijekla selo DJULICI ,. kod ANDRIJEVICE prezime LEKIC odakle smo dosli ,.kako smo se naselili tamo danas nas ima od usa ,. r srpske,. c gore,. srbije ,. ali svi vucemo iz djulica porijeklo molim da mi javite na E mail [email protected]
    unaprijed hvala

  2. krsna slava LEKICA je sveti ARHANDZEO.,

  3. Vitez Vasojevic Crnogorac,Stockholm

    Lekicu kuco stara,neka si ziv i zdrav ti si iz junacke i casne porodice Lekica i iz jednig prekrasnog sela na ovoj maloj planeti.

  4. drago dragović

    Dragi rođaći,

    Moj pokojni otac je napisao unikatnu I objektivnu knjigu o Dragovićima I Lekićima iz Đulića, njihove postojbine. U knjizi imate imena, godine, istorijat, sudbine I price o onima o kojima se nešto zna. Tu su I retke fotografije pojedinaca I price o znamenitim ljudima kraja.
    Više niko ko zna išta o tome nije živ, pisanih podataka vise nema jer je sve popaljeno tokom ratova, arhive su uništene, tako da je ovo JEDINI JOŠ POSTOJEĆI IZVOR PODATAKA O STARIM PORODICAMA U ĐULIĆE.
    Rado ću se javiti svakom ko mi se kao rođak javi.

    Arh Drago Ivana Dragović
    063 15 74 748

    • Simo lekic

      Ja zivim u BiH Republika Srpska. Tacnije zivio sam u Kljucu, mala varos na sjeverozapadu BiH. Moji preci…djed , pradjed, cukundjed i njegov otac su bili nastanjeni u D. Vrbljanima u blizini izvora rijeke Sane. Prije oko 150 godina su dosli iz C Gore. Po mohim saznanjima poticemo iz Sekularske oblasti iz okoline Andrijevice…i nista vise ne znam. Volio bih dobiti vise inf. o mom porijeklu.

  5. nened

    jasam djulic nenad.

    iz milosevca selo kod velike plane

    062319799

  6. Mikolaj

    Lekići su ogranak sire porodice Dragović.
    Ima dve knjige o Dragovićima (i Lekićima) iz Djulica:
    – Budimir R. Dragović, “Dragovići iz Djulica”, Podgorica, 1996
    – Ivan R. Dragović, “Ko su i od koga su Dragovici i Lekici iz Djulica”, Beograd, 1997