Дигитализовано: Пореска књига за срез Карановачки (Краљево) од 22. августа 1839. године

22. јула 2013.

коментара: 2

Портал Порекло даје вам линк ка дигитализованој пореској књизи за срез Карановачки од 22. августа 1839. године, који је приредила Вера Вучковић из Историјског архива у Краљеву. 

Краљево

Карановачки срез је, по уставном устројству тадашње турске власти у Србији, спадао у округ Чачански.

Како је овим пописом утврђено, у целом карановачком срезу било је 2480 кућа, у следећим општинама: Карановац (230 кућа), Адрани (136), Богутовац (127), Вранеши (142), Врба (145), Врдила (97), Драгосињци (115), Каменица (100), Конарево (171), Крушевица (165), Курилово (Грачац) (148), Матаруге (115), Мрсаћ (121), Отроци (123), Подунавци (80), Ратина (106), Рибница (110), Роћевић (160) и Самаила (89 кућа).

У овој пореској књизи наведена су бројна имена и презимена, али и веома занимљиви описи социјално-економских статуса (“одвећ сиромашан у кући”, “убога но има сина”, “глув и убог а има приличну баштину”, “70 година, стар, килав”, “сакат у ногу, а помало може радити”, “одвећ убог без баштине са женом и братом богаљастим у кући”, “бесомучан”, “луд и стар 60 година, и убог одвећ”, “бећар и без куће” итд.).

Да би погледали и преузели комплетан документ (са подацима о лицима из свих наведених места) кликните на следећи линк: 

Пореска књига за срез Карановачки (Краљево) од 22. августа 1839. године – Вера Вучковић

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

 1. ŽIKICA TERZIC

  Postovani: Trazeci po internetu nesto vise o Samailima nisam naso . Niko iz istoriskog arhiva ne pominje srez Samailski i koliko su stara Samaila. A koliko znam da se Samaila pominju upored sa gradom Maglicom. Procitavsi davno jedniu recenicu iz jedne knjige za koju neznam ime koja glasi: iz grada Maglica preko sela Samaila islo se do sela cacka. Pa vas moli da ipitate vise Samaila jer su starija verovatno od Rudo polja , Karanovca , Rankoviceva i Kraljeva . Hvala

 2. Никола Виријевић, Куршумлија

  Да ли је се још који од познатих професора бавио сакупљањем порекла становништва долином Ибра сем Благоја Павловића? Конкретно ме интересује порекло Виријевића од постојбине до њиховог садашњег насељења у с. Доњи Крњин, општина Лепосавић. Имам породично стабло које бих желео да допуним подацима до садашње насеобине. Подаци су датирани, негде, од 1820 или каснијом миграцијом долином Ибра. Тачни подаци нису валидни јер је користишћено (углавном) усмено предање јер су црквене књиге често паљене. Можда има писаних докумената (црквених књига) али су ми недоступни. Волео бих, ако то услови дозвољавају, да уснимим само део који би се односио на презиме Виријевићи.
  Унапред захвалан.
  Никола Виријевић,
  18430 Куршумлија, Карађорђева 11
  [email protected]