Порекло презимена, село Јанчићи (Чачак)

17. јула 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Јанчићи, град Чачак. Према студији Љубомира Павловића “Ужичка Црна Гора”. Приредио сарадник портала Порекло Нинослав Кузмановић.

 

Село је ново, не може се узети да је старије од 230 година. И ако је ново, многе гомиле по Пустопољу, Шиљковици, Дупцу доказ су старог живота. Насеља од 230 година на овамо су наша насеља а у вези са подизањем суседних манастира.

Први досељеници и оснивачи данашњег села су Чукљевићи дошли уз некаквог претка калуђера из манастира Преображења из истоименог села Јанчића с Косова а овде из Будожељи изнад Ивањице, из близине манастира Грачанице. Обична, вредна и неистакнута породица, заузела средину села, има је 15 кућа, славе св. Ђурђа.

Старе породице су Церовићи, чије се презиме очувало у џематском имену, иначе су назвати: Аћимовићи и Мојсиловићи, испод Шиљковице растурени на све стране. И њих је доселио некакав калуђер Илија на десетак година после Чукљевића из Сјенице, има их 25 кућа, славе св. Ђурђа.

ТодоровићиМилинци досељени су одмах за Церовићима и истим начином од села Милине код Пљеваља. И они су се растурили по целом селу прешли и преко Каменице, надишли над Рошце и Врнчане; има их под неколико презимена 11 кућа, славе св. Николу.

Василићи су из Пчелица код Нов. Вароши дошли у исто време и на исти начин као и горњи и испод Чукљевића, има их 10 кућа, славе св. Николу.

Марићи су дошли уз претка калуђера Софронија из Колашина и населили се по дну села, 13 кућа, славе св. Ђурђа.

Бекуте су од Н. Вароши из Обарде, има их 9 кућа, славе св. Јована.

Маџаревићи на левој страни Каменице, мало ниже ушћа Ломнице, дошли су из Срема, као слуге неког калуђера, родом из Баната, који је био при манастиру Јовању, има их 4 куће, славе св. Николу. Маџаревића има исељених у Чачак и ту су се одржали.

Новији досељеници су:

Никитовићи у Церовићима из Миоковаца, има их 2 куће, славе св. Николу.

Димитријевићи у Дупцу од Н. Вароши, има их 2 куће, славе св. Николу.

Миловановићи у Ломници из Прањана 1 кућа, слави св. Николу.

У Јанчићима је 10 породица с 92 куће.

 

ИЗВОР: Насеља и порекло становништва (књига 19) – СЕЗ (књига XXXIV) – Љуба Павловић „Ужичка Црна Гора“, Земун, 1925. године. Приредио сарадник портала Порекло Нинослав Кузмановић.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.