Poreklo prezimena, sela Oglađenovac i Vlaščić (Valjevo)

23. jun 2013.

komentara: 10

Poreklo stanovništva sela Oglađenovac i Vlaščić, grad Valjevo. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik i SANU. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Oglađenovac je na obema obalama reke Uba. Selo je raspoređeno po dolinama potoka, uvalama i vrtačama, a nikako nije izneta na pleća pojedinih brda. Zemljište je brdovito i po selu se granaju ogranci Vlašića i Jautine, čiji su visovi srednje visine, strmnih strana i pošumljenih. Zemljište je krečnjačko i od sekundarnih krečnjaka i gde se javljaju po površini, kao do Kamenice, tuda ima i vrtača.

Izvorima je selo vrlo bogato, naročito je bogat severni i srednji kraj. Oko Uba ima dosta izvora, svi su slabi i preko leta presušuju. Glavni izvori su: Stublina, Izvorac, Česma, Aškovića Bunar, Jankovića Bunar i dr. Od tekućih reka su: Ub, koji prolazi severnim delom sela i dolazi iz susedne Miličinice; Reka, koja izvire pod Divljanom iznad Gornje Bukovice; Jaućanski Potok, koji protiče pored Erakovića džemata i utiče u Reku. Svi potoci presušuju preko leta, zbog čega, da nije izvora i u poslednje doba bunara, selo bi trpelo znatnu oskudicu u vodi.

Zemlje i šume.

Ziratne zemlje su oko kuća, niz Reku i nešto malo oko Uba. Po visovima pojedinih vlašićkih kosanica ima ne mesta po koja livada, koja je novijeg porekla, a po jaućanskim gotovo i nema. Zemlje su uopšte posne, suve, plitkog dna i tek kad se redovno natiru mogu dati priličan rod. Ove zemlje su podesne za strmninu i voćnjake, a gde su peskovite utrine podesne su i za vinograde, kojih u selu ima dosta. Najbolje su livade pri ušću Reke u Ub.

Šume su od lisnatog drveta i ima je u izobilju. Oni su jaućanski visovi pošumljeni, a tako isto i strmenite obale reke Uba. Više od polovine sela je pod šumom, koje ima isuviše za ogrev, građu i žeženje ćumura, kao i za prodaju. Sva je gotovo Jautina seosko dobro, a na mnogo mesta po selu i pojedine jače porodice imaju svoje zajednice u ispustima ili u šumi.

Tip sela.

Oglađenovac je selo razbijenog tipa. Seoske su kuće razdeljene po džematima. Džemati su veliki, kuće su im na rastojanju od 30 do 50 metara sa velikim okućnicama i obično oko izvora i njihovih potoka. Džemati su ili blizu jedan drugoga ili suviše udaljeni, srednje rastojanje varira od 50 do 1500 metara. Glavni džemati su pošavši od Jautine pa na zapad: Erakovići, Bražđani, Dubljani i Keseri. Ova 4 džemata su na desnoj strani reke Uba i čine pravi Oglađenovac, a na levoj strani reke Uba je peti džemat Vlaščić, koji je sav u Vlašiću i najrastureniji.

U Erakovićima su: Erakovići.

U Bražđanima su: Petrovići, Timotići, Ristivojevići, Teofilovići, Dimitrijevići, Pavlovići, Živkovići, Milisavljevići, Maksimovići i Dobrići.

U Dubljanima su: Papići (Markovići), Andrići, Živanovići, Spasenići, Ninkovići, Jovanovići, Mitrovići, Vasići, Milatovići, Jurgići (Jovanovići), Gligorići, Damnjanovići i Spasojevići.

U Keserima su: Ilići, Ivanovići, Aškovići, Dimitrijevići, Adamovići, Ninkovići i Markovići.

U Vlaščiću su: Aškovići, Radojičići, Petronići, Kojići, Antići, Gajići, Belovukovići i Jovanovići.

U selu je, kao i po celoj Podgorini, dosta razvijen zadružni život. Ima podosta zadruga, ali sa preo 25 duša malo je zadruga. Najveće su zadruge: Milisavljevića i Erakovića (po dve kuće), Aškovića, Teofilovića i Spasojevića.

Podaci o selu.

Prema spisku valjevske eparhije iz 1735. godine Oglađenovac (Glaćinovac) imao je 20 domova. Oglađenovac je prema haračkim tfterima iz 1818. godine imao 51 dom sa 59 poreskih i 125 haračkih ličnosti.

Prema popisu:

-1866. godine – 88 domova i 743 stanovnika.

-1874. godine – 91 dom i 743 stanovnika.

-1884. godine – 98 domova i 806 stanovnika

-1890. godine – 106 domova i 887 stanovnika.

-1895. godine – 118 domova i 926 stanovnika.

-1900. godine – 130 domova i 1024 stanovnika.

Godišnji priraštaj stanovništva od 1866. godine je 9,60 a procentni 1,12%.

Ime selu.

Ime sela vezano je u narodu za priču o kugi. Tako se priča da je pre 300 godina prešla preko ovog sela kuga i svega ga pojela – oglodala, te po tome je i selo dobilo ime Oglađen, koje se docnije promenilo u Oglađenovac.

Imena džemata dobila su imena ili po mestu naselja ili po prezimenima pojedinih porodica. Brazdom se zove kosa, koja deli vodu rekama: Kamenici i Oglađenovačkoj Reci pa je otuda došlo ime džematu, koji se naselio po padini kose i pojedinim potočićima i uvalama. Dubljem se zove uvala ispod Divljana i bukovičkih visova, a to je najšire i najlepše seosko poljice, po čemu je džemat dobio ime. Vlaščić je ime po naseljenju u Vlaščiću, istočnoj kosi planine Vlašića, čija se najviša tačka Konjski Grob nalazi nad ovim selom i Bresnicom iz okruga podrinjskog. Erakovići i Keseri su prezimenska imena džemata.

 

Poreklo stanovništva i osnivanje sela.

Oglađenovac ima svoju veliku prošlost, jer ga nalazimo u spisku sela valjevskog okruga iu 1737. gdine. Kao najstariji kraj sela računa se Vlaščić i smatra se, da je odvojen od Oglađenovca* i da su se stare oglađenovačke porodice iselile u Tamnavu i Srem.

*Prirodni položaj ovoga kraja, što je odvojen od sela Ubom rekom, što je bez ikakve veze u imenu sa selom i što je mu je posve težak saobraćaj sa selom čini da se može smatrati kao pravi zaselak, a tako ga seljaci i uzimaju. Prilika je, da će ovaj kraj uskoro postati zasebno selo. Što se kasnije i obistinilo (op. Milodan).

-Gajići, Andrići i Petronići: Najstarija porodica u selu, za koju se ne zna da su se i odkuda doselila, jeste Gajića u Vlaščiću; njima su rod Andrići i Petronići, ima ih 14 kuća i slave Nikoljdan.

-Bražđani i Dubljani: Prvi su se doselili u selo Bražđani i Dubljani, koji su svi od 4 brata, doseljena iz moračke nahije u Crnoj Gori, baš upravo od manastira Morače, u drugoj polovini 17. veka. Kad su se ove 4 porodice doselile, one su pod odobrnju seoskog spahije zauzela mesta ranijih porodica, koje su se pre tog vremena spustile negde u šabačku nahiju. Bražđana i Dubljana ima 65 kuća i slave Alimpijevdan.

-Erakovići, Pejići i Jankovići*: Pred kraj 17. stoleća spustile su se dve porodice današnjih Erakovića iz sela Semegnjeva u Starom Vlahu, starinom iz Njeguša u Crnoj Gori; njih je pod raznim prezimenima 27 kuća i slave Jovanjdan. Starog Eraka doveli su Turci i naselili prvo u Jautini, pri izvoru Potoka, gde su i danas njegovi potmci.

*Iz ove porodice je Mali Janko, kojega Prota Mateja pominje na nekoliko mesta u „Memoarima“, za kojega se veli da je 1788. godine, kao zapovednik jednog odeljenja austrijske vojske, osvojio Čačak i Valjevo, zatim da je vojevao protiv Francuza.

-Vasići, Milatovići, Jurgići, Spasojevići i Aškovići: U prvom austrijskom ratu doselili su se iz Grahova u Crnoj Gori zbog krvne osvete dva brata Vasića i od njih su svi Vasići u Dubljanima i Keserima, ima ih pod raznim prezimenima 18 kuća i slave Jovanjdan.

-Keseri, Ilići, Ivanovići, Ninkovići i Markovići: Keseri su doseljeni, kad i Vasići, iz Donjeg Kolašina, a od porodice od koje su Keseri u Golupcu i po drugim raznim selima ove oblasti i Posavine. Od njih su Brkići u Vukošiću u Posavo-Tamnavi i još neki po drugim selima iste oblasti, jer su se mnogo raseljavali. Kesera ima oko Bajine Bašte, gde su se prvo nastanili, ovde ih ima pod raznim prezimenima 6 kuća i slave Đurđic. Kao i Keserovići u Piromani, op. Milodan.

Svi ostali su pozniji doseljenici, posle 1820. godine:

-Belovukovići su iz Bosne, od planine Kozare, ima ih dve kuće, rod su Belovukovićima u Mesarcima, Provu i Ravnju, okrugu podrinjskom, ima ih dve kuće i slave Jovanjdan.

-Damnjanović je iz Jaklja-okrug užički, prizetio se u Vasiće, slavi Jovanjdan.

-Grujići su iz Čajetine u Starom Vlahu, predak se prizetio u Erakoviće, slave Novu Godinu (Sv. Vasilija) i Jovanjdan.

-Marković se prizetio u Jankoviće (Erakoviće) a doselio se iz Kremana, slavi Nikoljdan i Jovanjdan.

-Ninkovića je jedna kuća u Keserima, doselio se iz Vragočanice, slavi Sv. Jovana Milostivog i Đurđevdan.

Damnjanović je iz Ovčine, doselio se kao sluga, slavi Jovanjdan.

-Kojić je iz Osata, doselio se kao majstor, slavi Lazarevdan.

-Radojčić je iz Tolisavaca u Rađevini, doselio se kao majstor, slavi Alimpijevdan.

-Janković je iz Bosne, slavi Nikoljdan.

U Oglađenovcu je 140 domova od 13 porodica.

 

Zanimanje stanovništva.

Oglađenovčani se poglavito zanimaju zemljoradnjom, ali kod njih je jako razvijena volja za gajenjem stoke, voća i vinograda. Pri svemu tome zemlja je siromašna i ne može da im da koliko je potrebno za ishranu, s toga se često sele u Posavinu i Tamnavu i tamo stalno ostaju ili uzimaju imanje pod zakup ili na večita vremena, te tako pribiraju hranu, koliko ime je pottrebno za kuću. Zanate rado izučavaju i njima se odaju, pa ih rade ili po selu ili po susednim selima, a dosta ih se odaje i na trgovinu, se se s toga rado naseljavaju u gradska mesta. U novije vreme otpočeli su seći i šumu i prodavati je u građi ili drvima za ogrev ili žeženom ćumuru.

Pojedinosti o selu.

Oglađenovac sam sa ze čini Oglađenovačku opštinu i Srezu podgorskom. Sudnica je u Keserima, Vlaščić ide školi i crkvi u Miličinicu a Oglađenovac je sa školom u Kamenici a s crkvom u Bukovici. Groblje je podeljeno po krajevima i koliko je džemata toliko i grobalja ima.

Selo nema zajedničke preslave.

 

IZVOR: Ljubomir Pavlović, “Kolubara i Podgorina”. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Koreni

Komentari (10)

Odgovorite

10 komentara

  1. Predrag Jovanovic

    Interesuje, me poreklo Jovanovica, selo Ogladjenovac kod Valjeva, slava sv.Jovan
    Hvala

  2. Predrag Jovanovic
    Interesuje, me poreklo Jovanovica, selo Ogladjenovac kod Valjeva, slava sv.Jovan
    Hvala
    ______________________________________________

    Proverio sam da nisam pogrešio. Nisam. Jovanovići se pominju u džematu Dubljani i to dva puta, kao posebna familija i u sastavu Jurgića, koji, kao i Vaši Jovanovići, slave Jovanjdan, što znači da su vaši preci, najverovatnije, Jurgići.
    Pozdrav!

  3. misko

    Molim Vas kada navedoste sva prezimena u selu Ogladjenovac po dzematima sto izostaviste prezime Lazarevica,da nisu nekim slucajem leptricni ili vanbracna deca Milosa Obernovica bacena u dzemat pa ne sme nista o njima da se zna,molim Vas ispravite tu nepravdu ako je za ime boga.

  4. Sreten Spasenić

    Šta je sa porodicom Spasenić koji žive u dva zaseoka.Moj otac je iz Oglađenovca, odselio se 1918 godine i znam vrlo malo o poreklu porodice. slava je sveti Alimpije. Voleo bih da nešto više saznam o poreklu porodice.

  5. Jovica Dimitrijevic

    Poreklo Dimitrijevica iz sela Dobrotin kod Leskovca. Pre cetiri kolena bili Jankovic. Odakle su Jankovici iz Dobrotina?

  6. Belovukovićeva

    Dosta Belovukovica ima u selu Ravnje, opstina Sremska Mitrovica. Da li su svi od istih, poreklom iz Bosne? Ovde ih ima oko 15 kuca.

  7. Cernak Milica

    Molim za informaciju, da li postoji familija Radosavljevic , slava Sveti Alimpije, poreklo moje majke. Za sve informacije unapred hvala ….

    • Ivkos

      Postoje Radosavljevici, bile su 2 kuce, sada jedna, jer su se potomci od te druge iselili u Koceljevu. Potomke mozete kontaktirati preko fejabuka

  8. Marković Milica

    Interesuje me poreklo prezimena Antić selo Ogladjenovac zaseok ili džemat Vlaščić.Nalaze se na samoj granici sa selom Bresnica kod Koceljeve.Otuda i naziv tog dela džemata Antića granica.Slave Nikoljdan.