Digitalizovana knjiga: Nova Srbija i Slavenosrbija – iseljavanje Srba u Rusiju u 18. veku

1. jun 2013.

komentara: 3

Portal Poreklo objavljuje dopunjeno izdanje studije Mite Kostića “Nova Srbija i Slavenosrbija” iz 1923, koja obrađuje veliku seobu Srba u Rusko carstvo posle 1751. godine, koja je, u većim ili manjim grupama, trajala do kraja šezdesetih godina istog veka. 

Preovlađujući deo iseljeničke mase činili su Srbi iz Potiske krajine (Martonoša, Kanjiže, Sente, Bečeja, Turije, Srbobrana, Bačkog Gradišta, Titela, Mošorina i drugih mesta), kao i iz Pomoriške krajine (Pečka, Arad…). Nekoliko godina kasnije u Rusko carstvo su se počeli iseljavati, ali u mnogo manjem broju, i Srbi iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Dalmacije, Slavonije i pod Turicima okupirane Srbije.

Ovde možete pročitati celokupnu studiju Mite Kostića, koja je 2001. prve dopunjena u izdanju Srpsko-ukrajinskog društva iz Novog Sada.

Kliknite na link: Mita Kostić – Nova Srbija i Slavenosrbija

Gde se nalaze Nova Srbija i Slavenosrbija (mape):

 

 

 

 

 

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Branko Todorović

    Na ovu temu valja spomenuti i nekoliko desetina vrsnih priloga koji se nalaze na stranicama Projekta Rastko.

    K tome nije loše dodati i ovaj članak o srpskim graničarima u Ruskom carstvu, gde se navode i nebrojeni primeri srpskih prezimena (Serbin, Serbыn, Serbinov, Serbinenko, Serbalenko…), koja su se tamo zadržala do danas.

    Naravno, pored ovih toponimističkih prezimena (Serbin, Horvat, Bošnjak, Černogorac…), sreću se i standardna srpska prezimena, kao što su Dukić, Zorić, Radić, Simić, Magaj, Božić, Dmitraško-Rajić, Miloradović, Novaković, Trebinjski, Ugričići-Trebinjski, Milutinović, Ilić, Stankov, Popović… a samo u Jelisavetgradu tokom XVIII veka srećemo ove poznate srpske porodice: Horvati, Ševići, Sabovi, Čorbe, Miokovići, Kneževići, Novakovići, Milutinovići, Preradovići, Stratimirovići, Duke, Petkovići, Vujići, Avramovi, Radivojevi, Živkovi, Mladenovići, Davidovići, Hadžići, Erdelji, Stepanovi i mnogi drugi.