Poreklo prezimena Grdinić

27. maj 2013.

komentara: 0

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

GRDINIĆI

(u Sirovcu)

Porijeklom su iz Gojakovića kod Mojkovca, a daleka starina im je Trebjesa kod Nikšića. Poslije prve razure Trebješana, 1711. godine, Rade Trebješanin uskoči u Rovca, a odatle pređe u Gojakoviće. gdje se nastani. Neke nerodne godine odjavi stado ovaca na zimovnik u selo Grdijeviće, pa pošto je bila zla zima, svi se pomrznu i izmetu, sem jednog koji je ostao, čije potomke prozvaše Grdinićima.

Negdje oko 1800. godine ubiju zulumćara Muja Skrobanovića i zato se rasele. Šćepan Grdinić sa sinovima Stevanom, Miletom, Tomom, Veljom i Ivanom, uskoči u Sirovac, gdje i danas žive njihovi potomci. Njihovih rođaka ima u Poljima kod Mojkovca i u Beranama.

U Prvom svjetskom ratu istakli su se: Đorđije i Milosav koji su poginuli u čuvenoj Mojkovačkoj bici 7. januara 1916. godine, a Ilija i Ivan su u istoj bici ranjeni.

U Komitskom pokretu 1916-1918. godine aktivno su učestvovali: Jovo kao četovođa i Lazar – umro od španjolice 1918. godine, te Neđeljko i Radojica kao komiti.

Slave Lučindan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.