Порекло презимена Грдинић

27. мај 2013.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ГРДИНИЋИ

(у Сировцу)

Поријеклом су из Гојаковића код Мојковца, а далека старина им је Требјеса код Никшића. Послије прве разуре Требјешана, 1711. године, Раде Требјешанин ускочи у Ровца, а одатле пређе у Гојаковиће. гдје се настани. Неке неродне године одјави стадо оваца на зимовник у село Грдијевиће, па пошто је била зла зима, сви се помрзну и измету, сем једног који је остао, чије потомке прозваше Грдинићима.

Негдје око 1800. године убију зулумћара Муја Скробановића и зато се раселе. Шћепан Грдинић са синовима Стеваном, Милетом, Томом, Вељом и Иваном, ускочи у Сировац, гдје и данас живе њихови потомци. Њихових рођака има у Пољима код Мојковца и у Беранама.

У Првом свјетском рату истакли су се: Ђорђије и Милосав који су погинули у чувеној Мојковачкој бици 7. јануара 1916. године, а Илија и Иван су у истој бици рањени.

У Комитском покрету 1916-1918. године активно су учествовали: Јово као четовођа и Лазар – умро од шпањолице 1918. године, те Неђељко и Радојица као комити.

Славе Лучиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.