Порекло презимена Зуковић Reviewed by Momizat on . Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’ ЗУКОВИЋИ (живе на Алузи и Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’ ЗУКОВИЋИ (живе на Алузи и Rating:
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Зуковић

Порекло презимена Зуковић

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЗУКОВИЋИ

(живе на Алузи и Гомилама)

Зуковићи су од Милије – Зука, сина Груботе Савина Рајичевића, по коме су добили презиме Зуковић. Зуко је био познати јунак, који се истицао у многим бојевима против Турака; опјеван је у народним пјесмама под именом „од Алуге Зуко“.

Зуко је имао сина Новицу, а Новица Мијаила, Миљана и Рада. Миљанов син Љубомир погинуо је као припадник јединица НОВ-а на Горажду 1945. године.

Аким Зуковић се истакао у првим ратовима, а након капитулације Црне Горе, налазио се у Комитском покрету 1916- 1918. године. У једном сукобу са Швабама био је рањен. Швабе су га ухватиле и стријељале 1916. године.

Ћиро и Мијаило Зуковић преселе се са Алуге на Глибаће у Затарје 1918. године на земљу коју су купили од паше Бајровића.

Овдје треба истаћи још и Милована Зуковића с породицом као доброг домаћина и родољуба.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 


Коментари (1)

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top