Poreklo prezimena, selo Donje Polje (Nevesinje)

Poreklo stanovništva sela Donje Polje kod Nevesinja. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Na ivici Luikavačkog Polja, na podnožju brda Grebenka i Radojeva Osoja, na visino oko 860 metara.

Seljaci su svi kmetovi aga iz Nevesinja i Mostara kojima plaćaju trećinu ili ugovoreni ćesim. Siromašniji seljaci priorači bogatijih.

Selo ima jako razbijen tip. Najmanji je razmak između kuća oko 150 koraka. Sela ima raselicu Brštevac, četvrt sata od sela gdje je jedna kuća Slijepčevića odselila iz sela. U selu ima svega 20 kuća.

Najprije je ovdje stanovao paša Lukavica po kome je kraj dobio ime Lukavac, a iza njega muslomani Haznaderevići.

I ovdje ima razvalina za koje kažu da su ostaci nekog grada Hercega Šćepana. Takav je grad Val u kome se raspoznaje kula, i od kamena izrezana stolica. U Javiču ima zasuta čatrnja Hercega Šćepana i ruševine njegovih kula i čardaka. Isto tako kod Knež Vrha nalazi se gradina za koju kažu da je gradio Herceg. Osim toga i ima i raznih potoka koje nazivaju Hercegovom Rijekom. Za vodu Vitak kažu da je dobila ime od Vitkovića, Hercegovih vlastelina. Više Vitka su dva groba braće Dobrojevića koji su živjeli u hercegovu gradu na Knež Vrhu. Na tim grobnicama ima i zapis koji se teško čita. U Vlaškoj Dolini izginuli su hajduci Grublješe vojvode, koje su Turci na Okolištima opkolili. U selu se poznaje kaldrma starog puta koji je išao preko čuvenog lukavačkog klanca u Rudine.

  • STEVANOVIĆI su starinom Obrenovići ”iz Meduna u Srbiji”; odatle su najprije prešli u Riđane gđe su ubili dva Nikšića Turčina, u Lukavac doselili prije 300 godina, kad je paša Bušatlija porobio Čevo. Pred kugu su živjeli u Zovom Dolu, pa su pobjegli u zbjeg na Javič-Goru; poslije se ne htjednu vratiti u Zovi Do nego u Donje Polje. Ima ih 10 kuća. Slave Nikoljdan, prislužuju Petrovdan.
  • CVIJETIĆI su istog porijekla kao i Stevanovići.
  • DAKOVIĆI su došli prije 100 godina iz Graova. Vele da su istog porijejkla sa Stevanovićima. Stanovali su i u Kazancima gdje se zovu Perišići. Slave Nikoljdan, prislužuju Petrovdan. Ima ih 4 kuće.

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.