Порекло презимена, село Доње Поље (Невесиње)

Порекло становништва села Доње Поље код Невесиња. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

На ивици Луикавачког Поља, на подножју брда Гребенка и Радојева Осоја, на висино око 860 метара.

Сељаци су сви кметови ага из Невесиња и Мoстара којима плаћају трећину или уговорени ћесим. Сиромашнији сељаци приорачи богатијих.

Село има јако разбијен тип. Најмањи је размак између кућа око 150 корака. Села има раселицу Брштевац, четврт сата од села гдје је једна кућа Слијепчевића одселила из села. У селу има свега 20 кућа.

Најприје је овдје становао паша Лукавица по коме је крај добио име Лукавац, а иза њега мусломани Хазнадеревићи.

И овдје има развалина за кoје кажу да су остаци неког града Херцега Шћепана. Такав је град Вал у коме се распознаје кула, и од камена изрезана столица. У Јавичу има засута чатрња Херцега Шћепана и рушевине његових кула и чардака. Исто тако код Кнеж Врха налази се градина за коју кажу да је градио Херцег. Осим тога и има и разних потока које називају Херцеговом Ријеком. За воду Витак кажу да је добила име од Витковића, Херцегових властелина. Више Витка су два гроба браће Добројевића који су живјели у херцегову граду на Кнеж Врху. На тим гробницама има и запис који се тешко чита. У Влашкој Долини изгинули су хајдуци Грубљеше војводе, које су Турци на Околиштима опколили. У селу се познаје калдрма старог пута који је ишао преко чувеног лукавачког кланца у Рудине.

  • СТЕВАНОВИЋИ су старином Обреновићи ”из Медуна у Србији”; одатле су најприје прешли у Риђане гђе су убили два Никшића Турчина, у Лукавац доселили прије 300 година, кад је паша Бушатлија поробио Чево. Пред кугу су живјели у Зовом Долу, па су побјегли у збјег на Јавич-Гору; послије се не хтједну вратити у Зови До него у Доње Поље. Има их 10 кућа. Славе Никољдан, прислужују Петровдан.
  • ЦВИЈЕТИЋИ су истог поријекла као и Стевановићи.
  • ДАКОВИЋИ су дошли прије 100 година из Граова. Веле да су истог поријејкла са Стевановићима. Становали су и у Казанцима гдје се зову Перишићи. Славе Никољдан, прислужују Петровдан. Има их 4 куће.

ИЗВОР: “ХЕРЦЕГОВИНА“, Јевто Дедијер, СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК – Књига дванаеста,  НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА, Књига VI, Београд, 1909. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.