Порекло презимена Пићурић

26. маја 2013.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПИЋУРИЋИ

(на Дубровску)

Њихово поријекло је од Скадра, одакле су се преселили у Церницу код Гацка, гдје су живјели све до краја 18. вијека; потом пређу у село Забрђе, у Пиву, а из Забрђа се, око 1820. године, населе у дробњачком селу Дубровску. Од њих су били познати браћа Јевто и Зеко и рођак им Гаврило, који су дуго четовали по Херцеговини. Зеко је био сеоски кнез Дубровска и важио је за врло угледног човјека.

У НОР-у 1941-1945. године из овог братства су активно учествовали у јединицама НОВ-а сљедећи братственици: Жарко Божов, ратник из првих ратова, у НОР-у је од 1941. године, у строју Четврте и Пете црногорске бригаде. Погинуо је на Мајевици 1943. године у 63. години живота. Милорад. Пићурић је погинуо на Кучима 1944. године као борац јединица НОВ-а, а Богдан Јованов је као борац 7. омладинске бригаде погинуо код Сјетлине 1945. године. И Саво Петров је у строју 7. омладинске бригаде од њеног оснивања у којој је био комесар чете. Он је ратни војни инвалид.

Презиме Пићурић добили су по некој својој баби, која је добро пила вино кад је била код везира у Травнику, па је везир назва „пићура“, а њене потомке по њој назваше Пићурићи.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.