Poreklo prezimena Pekić

26. maj 2013.

komentara: 6

[toggle title=”TESTIRANI PEKIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Pekić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

PEKIĆI

(na Previšu, Šavniku i G. Bukovici)

Potiču od Peke, kćerke kneza Ilije Tomića sa Previša, koja se prvi put udala za Stanišu Radulovića sa Pošćenja, s kojim je imala tri sina: Živka, Radula i Mirka. Peka rano ostaje udovica, pa se sa djecom vratila u rod Tomiće na Previš. Ponovo se udala za Sekula Karadžića u Petnjicu i sa sobom povela sinove iz prvog braka. I u drugom braku Peka ostane udovica, pa se iz Petnjice vrati u rod na Previš. Djeca iz prvog i drugog braka su odrasla kod ujčevine na Previšu i po majci Peki se prozvala Pekići.

Pekini sinovi iz prvog braka – Stanišini sinovi, ostanu da žive na Previšu i Šavniku, a iz drugog braka Sekulovi sinovi isele se u Gornju Bukovicu na svoje dotadašnje katune.

Živko je imao sinove Stanišu, Miluna i Lazara; Radule ima: Stevana, Petra i Mitra, a Mirko — Neđeljka, Ćiraka i Mališu.

Radule je bio junak i jedan od učesnika u ubistvu Smail- age Čengića 1840. godine na Mljetičku; Živko se istakao u Vulovićevom ustanku 1857-1862. godine, u kome je bio stotinaš, a kasnije plemenski kapetan. Učesnik je Hercegovačkog ustanka. Njegov sin Milun je poginuo u pomenutom ustanku na Muratovici 1877. godine.

Stevan i Dušan Pekić bili su jedno vrijeme kapetani Drobnjačke kapetanije.

Vojislav Pekić, učitelj sa Previša, bio je jedan od istaknutih komita u Komitskom pokretu 1916-1918. godine.

Pavle Dimitrijev sa Previša, istaknuti revolucionar i aktivista u predratnom pokretu bio je jedan od organizatora ustanka u durmitorskom kraju. Bio je komandant Komande mjesta u Šavniku i komandant Komande durmitorskog područja. Učesnik je Konferencije rodoljuba na Tjentištu juna 1942. godine; šef odsjeka u Odjeljenju OZN-e za Jugoslaviju, general JNA i nosilac Partizanske spomenice 1941. Pavlova supruga Sofija je bila pripadnik NOP-a od 1941. godine, aktivista u Sreskom odboru i AFŽ Žabljak. Poginula je 1944. godine na Goliji u stroju Četvrte crnogorske brigade.

Branislav Pekić iz Šavnika poginuo je 1941. godine na Krnovu u borbama protiv Italijana, a Branko Lučin sa

Previša bio je borac NOR-a u 7. omladinskoj crnogorskoj brigadi.

Pekići na Previšu slave Lučindan, a nrislužuju Veliku Gospođu, a Pekići u Provaliji slave Đurđevdan, a prislužuju Aranđelovdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo prijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Vojislav Ananić

    PEKIĆ (p.k). Pekići (p), u Bijeljanima (Bileća). Porijeklom su od bratstva Milića iz Dube u Bjelicama (Crna Gora). Kažu da su u Bijeljane došli poslije kuge, 1815. godine. Došao je Petar, zvani Peko, sa četiri sina: Kostom, Lukom, Nikolom i Mitrom. Luka i Mitar su se vratili u Crnu Goru, a Nikolina djeca, poslije očeve smrti. otišla su u Bosnu i nastanili se u Visokom. U Bijeljanima su ostali samo Krstovi potomci. Po djedu Petru-Peku prozvali su se Pekići. Slave Jovanjdan (248:27). Pekići (k) su u Trnčini (Popovo). Porijeklom su od Radića iz ovog sela (84:168).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Vlado

    Navodno su i Pekici iz Dracevice od te Peke Tomine samo problem koji od sinova koje je imala sa Karadzicem je presao u dracevicu da zivi.

    • Đorđe

      Pekići iz Dračevice nemaju nikakve veze sa Pekićima iz Drobnjaka i znatno su stariji. Luka Pekić iz Dračevice je bio učitelj u Drobnjacima, u Šavniku , a kasnije pop u Danilovgrad i Podgoricu , a pose rata matičar u BG u opštini Stari Grad. Njegov sin Branislav nije od Pekića sa Durmitora što je grečka u knjizi, a poginuo je u NOBu.

  3. Pekić iz Bijeljana

    Poštovani Ananiću,

    pogrešno prepisujete predanje o Pekićima, koje je po pričanju objavio Petar Šobajić, a potom R. Milićević prepisao. Drugo, rad P. Šobajića i knjiga kompilativnog karaktera R. Milićevića, “Hercegovačka prezimena,” ne pridaju izvorima. U pitanju je literatura. Dakle, porijeklo porodice Pekić, kao i mnogih drugih porodica o kojima su pisali etnolozi utemeljeno je na “rekla – kazala”.

    Šobajiću su ispričali priču da su Pekići iz Bijeljana porijeklom iz sela Dub, iz Bjelica, a ne iz “Dube u Bjelicama”. Takođe, u ovom kratkom tekstu o Pekićima, napravili ste lapsus i naveli da je Peko imao sina Kosta … .

    Nemojte što zamjeriti na ispravkama. Srdačan pozdrav od Pekića iz Bijeljana, iz Dabra.

  4. Marko Pekic

    Ima nas i u krnjice, crmnica.
    Porijeklom smo od Peka Nikova-Krnjicanina koji se bio sin popa Trime, koji je porijeklom iz Bratonozica