Poreklo prezimena Novosel

18. maj 2013.

komentara: 1

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

NOVOSELI

(na Bosači i na Pitominama)

Njihova starina je iz sela Ivanovića sa Čeva, gdje su se prezivali Lekovići, a smatra se da su ogranak plemena Ozrinića. Znaju za svoje najstarije pretke – braću Marka, Timotija i jednog kome ne znaju ime, ali znaju da se zamonašio i dobio monaško ime Simeun. O ovome postoji dokaz iz 1742. godine: Simeun se kao kaluđer manastira Svetog Arhangela u Đurđevića Tari pominje na jednoj pričesnoj čaši, koja se i danas čuva u crkvi u Kršu u Šarancima.

Tri brata Lekovića pređu iz Čeva u Nikšić oko 1736. godine i nasele se u Kličevu. Odatle pređu u Đurđevića Taru, gdje se treći brat, kako smo već napomenuli, zamonaši u manastiru Svetog Arhangela. Timotije se odseli na Glasinac sa sinovima Milićem i Markom zbog svađe s Turcima u Đurđevića Tari oko 1775. godine. Na Glasincu nasele novo selo (naselje), po čemu se prozovu Novoseli. Milić se oda hajdukovanju s Gavrilom Šibalijom, a Marko ostane da živi na Glasincu. Imao je nadimak Malo, jer je bio malog rasta, pa njegove potomke po njemu prozovu Malovići, koji i danas žive na Glasincu.

Milić je četovao sve do 1826. godine kada se naselio u selu Bosači, gdje i danas žive njegovi potomci. Milić je dugo hajdukovao i isticao se junaštvom u mnogim borbama protiv Turaka. Dok je hajdukovao, živio je jedno vrijeme u Ljevištima, u Gornjoj Morači i u Drobnjaku. Učestvovao je u četi Gavrila Šibalije 1806. godine u osvajanju Beograda. Milić se s Jovanom, Gavrilovim bratom, i drugim Hercegovcima 1809. godine sreo s Karađorđem na Sjeničkom polju; kao predstavnik Pljevaljskog kadiluka, on je 1812. godine išao u Topolu na sastanak sa grofom Markom Ivelićem radi dogovora o konačnom oslobođenju Hercegovine od Turaka.

Milić je imao šest sinova: Đoka, Savu, Zelena, Jovana- Lala, Marka i Milovana. Marko i Milovan su učestvovali u Hercegovačkom ustanku 1875-1878. godine. Marko je bio ugledan čovjek i dobar domaćin. Po njemu se jedan predio u Štuocu iznad sela Bosače naziva Markova strana. Poginuo je 1877. godine u jednoj bici koja je vođena s Turcima na Jezerima. Imao je sina Živka.

Milovan Milićev je u Hercegovačkom ustanku komandovao jednom ustaničkom jedinicom. Imao je sinove Miloša, Mitra i Vidaka. Vidaka i sina mu Mojsija ubi grupa komita 1923. godine. Ta grupa je bila protiv ujedinjenja.

Jovan-Lale Milićev imao je tri sina: Milića, zvanog Miko, Krsta i Rista. Miko je poginuo na Gramusovićima u Prvom svjetskom ratu, a od Krste i Rista nije ostalo potomstva.

Zelen, sin Milićev, bio je izuzetno razvijen i snažan čovjek i ubrajao se u najjače ljude. Imao je sina Boža.

Sava Milićev je imao dva sina – Filipa i Janka. Filip je odselio u Beograd i imao je sinove Vlada i Dušana. Vlado je bio akademski slikar, prvi sa područja Durmitora, i gimnazijski profesor. Vlado je imao sina Đoka, pripadnika NOP-a od prvih ustaničkih dana. Bio je komandir čete i komandant bataljona u Durmitorskom odredu; u Četvrtoj crnogorskoj brigadi u Petom bataljonu bio je zamjenik komesara čete i komesar bataljona, pa komesar 12. hercegovačke brigade i načelnik OZN-e 12. vojvođanskog korpusa. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. Janko Savin je imao sinove: Dimitrija, Timotija, Jagoša i Mikaila. Svi su bili učesnici balkanskih i Prvog svjetskog rata. Dimitrije i Jagoš su poginuli na Gramusovićima 1914. godine. Mikailo je doživio i Prvi svjetski rat, u kome je sa svojom porodicom učestvovao od prvih ustaničkih dana. Italijani su ga uhvatili i strijeljali u Pljevljima 1941. godine. Njegovi sinovi Mlađen, Dimitrije-Zajo i Sava bili su aktivni učesnici NOR-a od prvih ustaničkih dana. Mlađen je uhvaćen od strane nepriajtelja i strijeljan na Žabljaku 1942. godine.

Sava je bio u stroju Četvrte crnogorske brigade od njenog osnivanja. Junački je poginuo u julu 1942. godine kod Bugojna. I treći Mihailov sin Dimitrije-Zajo gine u Majevičkoj brigadi u Bosni 1942. godine. Kada su njihovoj majci Jelici, prilikom povratka iz Bosne u proljeće 1943. godine, saopštili da su joj Sava i Zajo poginuli, umjesto da zakuka heroj-majka Jelica je stegla majčinsko ranjeno srce i smogla snage da Stojanu Žugiću kaže: „Hajdemo, sine, da zaigramo u crnogorskom kolu, da nam se dušmani ne slade, moji su sinovi poginuli, ali ste mi vi ostali mjesto njih i svi ste vi moji sinovi koji idete putem kojim su išli i moji sinovi“.

Đoko Milićev imao je tri sina: Pavla, Luku i Vasa. Vaso ima Đorđija, Nikolu i Miladina. Đorđije se s porodicom odselio u Bjelopoljski kraj. Nikolini sinovi Ivan i Neđeljko su bili pripadnici NOP-a. Ivan je poginuo u Kučima 1944. godine, a Neđeljko je u Četvrtoj crnogorskoj brigadi u Drugom bataljonu bio desetar, vodnik i zamjenik komandira čete. Miladinovi sinovi Mlađen i Luka su bili borci NOR-a. Mlađen je bio jedan od najhrabrijih boraca Petog bataljona Četvrte crnogorske brigade u čijim je redovima od njenog osnivanja. Herojski je poginuo novembra 1942. godine kod Knina. Pavlov unuk, sin Živanov, Pavle-Radoman je poginuo u jedinicama NOV-a kod Prijepolja 1944. godine.

Ognjen Milošev i njegov brat Jevrem bili su pripadnici NOP-a od prvih ratnih dana. Ognjen je poginuo kao borac Petog bataljona Četvrte crnogorske brigade aprila 1944. godine na Borkovu kod Studenice.

Živko-Mićo i Milijana Dušanovi bili su u jedinicama NOV-a od prvih ustaničkih dana. Mićo gine u čuvenoj Pljevaljskoj bici 1. decembra 1941. godine, a Milijana u Kučima 1943. godine. Njihov brat Marko-Rade je takođe bio borac i pripadnik jedinica NOP-a. Poslije rata bio je oficir JNA.

Sava Jevremova žena, rodom od Radovića iz Crkvičkog Pollja, jedna je od vrlo zaslužnih žena, koje su se tokom rata istakle u organizacijama narodne vlasti, a posebno na organizovanju žena za ciljeve NOP-a.

Ovo bratstvo je dalo jedan broj vrsnih intelektualaca razanih profesija.

Slave Aranđelovdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Jelena Novosel

    Hvala puno na ovom tekstu o nasem poreklu 🙂