Poreklo prezimena, selo Mucalovići (Nevesinje)

Poreklo stanovništva sela Mucalovići kod Nevesinja. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

U krševitoj uvali među brdima Kušljata, Križevca i Gloga, u zaravni među Nevesinjskim i Dabarskim Poljem, pored rijeke Zovodoke.

Svaka kuća ima svoje gajeve, oko sela dosta šume. Seljaci kmetovi, age mostarski Muslomani, daju trećinu. Ima dosta i priorača.

Selo se dijeli na Komadine (5 kuća) i Kulu (11 kuća), koje rastavlja Zovodoka. U Kuli kuće zbijene, u Komadinama po 250 i 300 koraka međusobno udaljene.

Selo je dobilo ime od Muslomana Mucalovića koji su ovdje prije 200 godina živjeli.

Priča se da je ovo selo za vrijeme Hercega Stjepana pripadalo manastiru, čije se razvaline vide u Ključanima. Staro su stanovništvo Turci rastjerali. Turskog vremena bilo je ovdje dućana i kavana i jedan han. Ima nekoliko starih grobnica i na jednoj nečitljiv natpis ćirilicom.

Najstariji stanovnici bili su Šehovići koje je kuga pomorila i selo se nekad zvalo Šehovina. Iza njih su stali Muslomani Mucalovići koje su hajduci posjekli, a iza njih Džukelje, koji su opljačkali i poklali nekakve trgovce iz Tesalije, pa ih nekakav delibaša Ibro svih sasjekao.

  • GUTIĆI su Gvozdenovići iz Vučijeg Dola u Ćeklićima. Ovdje su prešli iz Graova zbog zuluma. Slave Ilindan.
  • VUKAJLOVIĆI su starinom od Bulajića iz Graova, odatle su zbog Čengića zuluma odselili u Miruše, a odatle opet zbog zuluma prije 80 godina u ovo selo. Slave Nikoljdan, prislužuju Tomindan.
  • PEJANOVIĆI su Vrndići iz Zubaca, doselili prije 70 godina. Njihove porodice ima u Lukavcu, Biogradu, Površi Nevesinjskoj i na Graovu. Slave Nikoljdan, prislužuju Sv. Savu.
  • KOVAČEVIĆI su od brastva Baćovića u Banjanima, prije 70 godina. Ima ih još i na Trusini. Slave Jovanjdan, prislužuju Veliku Gospojinu.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.