Порекло презимена, село Муцаловићи (Невесиње)

Порекло становништва села Муцаловићи код Невесиња. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

У кршевитој ували међу брдима Кушљата, Крижевца и Глога, у заравни међу Невесињским и Дабарским Пољем, поред ријеке Зоводоке.

Свака кућа има своје гајеве, око села доста шуме. Сељаци кметови, аге мостарски Мусломани, дају трећину. Има доста и приорача.

Село се дијели на Комадине (5 кућа) и Кулу (11 кућа), које раставља Зоводока. У Кули куће збијене, у Комадинама по 250 и 300 корака међусобно удаљене.

Село је добило име од Мусломана Муцаловића који су овдје прије 200 година живјели.

Прича се да је ово село за вријеме Херцега Стјепана припадало манастиру, чије се развалине виде у Кључанима. Старо су становништво Турци растјерали. Турског времена било је овдје дућана и кавана и један хан. Има неколико старих гробница и на једној нечитљив натпис ћирилицом.

Најстарији становници били су Шеховићи које је куга поморила и село се некад звало Шеховина. Иза њих су стали Мусломани Муцаловићи које су хајдуци посјекли, а иза њих Џукеље, који су опљачкали и поклали некакве трговце из Тесалије, па их некакав делибаша Ибро свих сасјекао.

  • ГУТИЋИ су Гвозденовићи из Вучијег Дола у Ћеклићима. Овдје су прешли из Граова због зулума. Славе Илиндан.
  • ВУКАЈЛОВИЋИ су старином од Булајића из Граова, одатле су због Ченгића зулума одселили у Мируше, а одатле опет због зулума прије 80 година у ово село. Славе Никољдан, прислужују Томиндан.
  • ПЕЈАНОВИЋИ су Врндићи из Зубаца, доселили прије 70 година. Њихове породице има у Лукавцу, Биограду, Површи Невесињској и на Граову. Славе Никољдан, прислужују Св. Саву.
  • КОВАЧЕВИЋИ су од браства Баћовића у Бањанима, прије 70 година. Има их још и на Трусини. Славе Јовањдан, прислужују Велику Госпојину.

 

ИЗВОР: “ХЕРЦЕГОВИНА“, Јевто Дедијер, СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК – Књига дванаеста,  НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА, Књига VI, Београд, 1909. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.