Poreklo prezimena Poleksić

13. maj 2013.

komentara: 3

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

POLEKSIĆI

(žive na Mokrom, Zukvi i Borovcu)

Poleksići su ogranak Kalabića i potiču od Luke Kalabića, koji je živio krajem 17. i početkom 18. vijeka. Luka je imao dva sina Vukana i Nikolu. Vukan je imao Dragića, koji je bio oženjen Poleksijom iz bratstva Ognjenovića iz Banjana. Dragić je rano poginuo i ostao mu je maloljetni sin Marko, koji se, po majci Poleksiji, prozove Poleksić. Marko je imao dva sina – Iliju i Joka. Marko Dragićev Poleksić bio je čuveni junak, koji se stalno tukao sa nikpšćkim Turcima i mnoge je pobio.

Jedna porodica Kalabića stanovala je u Kličevu kod Nikšića. Njen starješina Mirko se sa sinom Vukom, po razuru Trebjese, iseli u Bjelopavliće. Kako Vuk nije imao muških potomaka, ova porodica se istraži.

Kalabići su se iselili najčešće zbog turskog zuluma u Bosnu i Srbiju. Oni su sačuvali svoje prezime i do dana današnjega.

Kada je paša Miljevina 1812. godine popalio Drobnjak, svi se Mokrani isele u Bosnu i Srbiju. Poslije desetak godina, Joko Markov Poleksić i Duka Kitaljević vrate se u Drobnjak da obiđu svoju starevinu. U svom selu Mokrom nađu četrdesetak hrišćanskih porodica koje su tu bili naselili nikšićki Turci. Joko i Duka pokupe veću grupu Drobnjaka, istjeraju ove porodice sa svojih imanja i vrate se kod svojih u Srbiju. Nakon izvjesnog vremena Marko se sa sinovima Ilijom i Jokom vrati na svoje imanje u Mokro. Joko Markov je poginuo 1825. godine u Kraljevoj Gori u Zatarju. Ostao mu je sin Đorđije, koji je imao četiri sina: Marka, Joka, Janka i Dimitrija. Marko je poginuo u borbama koje su vođene oko Ostroga 1877, a Janko i Dimitrije su od zadobijenih rana kasnije umrli. Ovaj rat je preživio Joko.

Ilija, sin Marka Dragićeva, sa Mokroga se preselio u selo Zukvu sa sinovima: Petrom, Ignjatom, Tanasijem i Dragićem, od kojih su neki kasnije prešli u selo Borovac.

Joko Đorđijev je rođen oko 1854. godine i jedan je od najistaknutijih Drobnjaka svoga doba. Priključio se ustanku u Hercegovini, čim je pukla prva puška, u „jajoše“ Peka Pavlovića. Učesnik je svih bitaka koje su tada vođene i u njima se isticao kao izuzetno veliki junak. Za posebno junačko isticanje i zasluge dobio je od knjaza Nikole barjak koji je on s ponosom nosio u svim ratovima u kojima je Joko učestvovao. Uz barjak je Joko dobio i visoko odlikovanje kojim ga je odlikovao ruski car Aleksandar II „đurđevski krst“. Osim ovog odlikovanja, Joko je dobio zlatnu Obilića medalju i Danilov krst. Joko je tada iz ruku knjaza Nikole primio na poklon i sablju sa inicijalima knjaževim i Jokovim. Joko je kasnije postavljen za kapetana Drobnjačke kapetanije i bio je jedan od najmlađih kapetana u Crnoj Gori. Tada je odlikovan i Zlatnom medaljom za revnosnu službu.

Joko je penzionisan 1914. godine i odmah je stupio u Uskočki bataljon koji je polazio u rat koji su Crnogorci vodili protiv austrougarskih osvajača – Prvi svjetski rat. Učestvovao je u borbama koje su vođene u istočnoj Bosni, oko Romanije, Glasinca i na sandžačkom ratištu. U ovim bojevima Joko je ponosno nosio bataljonski barjak pod kojim je ranjen; odmah nakon zarastanja rana, uključuje se ponovo u redove ratnika u bataljon kojim je komandovao njegov sin Ljubo. U čuvenoj Mojkovačkoj bici Joko junački okonča svoj život i tako mu se ispunila želja da pogine u ratnim okršajima.

U borbama na Mojkovcu Uskočki bataljon je pretrpio velike gubitke u velikom broju poginulih i ranjenih ratnika. Pored Joka koji je poginuo, ranjeni su njegovi rođaci Kosta i Vukan.

Ljubo Jokov je istaknuta ličnost iz Prvog svjetskog rata. Zbog uspješnog komandovanja na Mojkovcu dobio je najveća priznanja. Penzionisan je u činu pukovnika.

Potomci slavnih predaka, u NOR-u su išli smjelo u rat protiv neprijatelja i svojim učešćem doprinijeli da se neprijatelj porazi i izvojuje sloboda.

Dušan Jankov, učitelj i jedan od prvoboraca u Posavini, poginuo je 11. avgusta 1943. godine kod Uba kao komandir čete u Posavskom odredu. Škola u Grabovcu kod Obrenovca nosi njegovo ime.

Nikola Ilijin iz Potpeća bio je u NOP-u od 1941. godine, prvo u sandžačkim jedinicama, u Četvrtoj crnogorskoj brigadi rukovodilac SKOJ-a, čete i bataljona, u Durmitorskom NOP odredu komesar čete, bataljona i odreda, a poslije rata u OZN-i Beograda. Nosilac je Partizanske spomenice 1941.

Momčilo Dimitrijev sa Mokrog, vojni službenik, u NOP-u je od prvih ustaničkih dana, komandant Durmitorskog NOP odreda, u Četvrtoj crnogorskoj proleterskoj brigadi je komandant Petog bataljona, a u krajiškim i dalmatinskim jedinicama je načelnik štaba korpusa i Operativnog odjeljenja armije. Nosilac je Partizanske spomenice 1941.

Svoje živote su na ratipggima za slobodu svoga naroda ostavili i sljedeći bratstvenici Poleksići: Đuro Jovanov iz Borovca – na Zagarču 1944. godine, Jovo Kostin iz Borovca – na Bioču 1944. godine, Mirčeta Savatijev iz Borovca poginuo je zajedno sa Jovom na Bioču, a Nikola sa Slatine okonča svoj životni put na Goraždu 1944. godine.

Vrijedno je istaći jedinstven podvig Mile Poleksić, rodom od bratstva Nenezića iz Bijele, koja je u zbjegu punom naroda u planini Vojnik iznad sela Kruševica zadavila rukama svoje dijete, šestomjesečnu kćerčicu Solumiju, jer se bila rasplakala baš u trenutku kada je kolona Nijemaca prolazila u blizini pećine. Nedaleko od pećine u kojoj se nalazio zbjeg, Nijemci su sustigli Milinog svekra, starog Dimitrija Poleksića, koji je nosio dvogodišnju unuku, Milunu drugu kćerku, i oboje ih ubili. Priča se da je u ovoj pećini ostala prazna kolijevka male Solumije, koja je podsjećala na ovaj grozan dogaćaj, koji se odigrao za vrijeme Pete neprijateljske ofanzive u junu 1943. godine.

Poleksića ima iseljenih u raznim mjestima širom naše zemlje.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Nikoljdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Prezivam se Poleksic i nikad u zivotu nisam cuo od nijednog svog pretka da poticemo od prezimena Kalabic.Mi Poleksici iz sela Dubljevici sa pivske planine brojimo pedesetak kuca po Crnoj Gori,Srbiji i dalje po svijetu.Imam atenticacan dokument star 60 i nesto godina u kojem pise da smo se prezivali Jokovic i da smo zajedno sa Bajom Pivljaninom ubili odredjenog Turcina koji je tada silovao jednu Jokovicku,odrubili mu glavu i stavili je u bukvu,dan danas postoji Hadzina bukva u jednom pivskom selu blizu sela brezna,potom smo pobijegli na pivsku planinu u selo Dubljevici strahujuci od krvne osvete i promijenili prezime u Poleksic,ideja je Bila najstarija baba se zvala Poleksija pa po njoj.Takodje moram da se nadovezem na gore pomenuti tekst o poznatim junacima.Iz naseg bratstva Poleksica bilo je dosta nosilaca partizanske spomenice kao i uglednih oficira kraljeve vojske Jugoslavije da ih ne nabrajam po imenu i prezimenu. sa postovanjem Martin poleksic.

    • Aleksandar

      Poštovani,

      Poleksići su rodom iz sela Mokro (Opština Šavnik), i direktni su potomci bratsva Kalabića, zajedno sa Stankovićima, Kitaljevićima, Radonjićima i Piletićima. I nijesu ni u kakvom srodstvu sa Vama iz Pive, po predanju moga đeda Nikole, pominjao je da imaju Poleksići i u Pivi, ali da su to ranije bili Paleksići, i da nijesmo ni u kakvom srodstvu iako dijelimo isto prezime, i nalazimo se na relativno bliskom području.

  2. Ana Poleksic

    “Dušan Jankov, učitelj i jedan od prvoboraca u Posavini, poginuo je 11. avgusta 1943. godine kod Uba kao komandir čete u Posavskom odredu. Škola u Grabovcu kod Obrenovca nosi njegovo ime.”

    Zelim samo da dodam da je Dusan (Jankov) Poleksic, moj deda, imao sina po imenu Janko, koji je rodjen 1940.god. iz braka sa uciteljicom Anicom Poleksic, rodj. Tomasevic.
    Iz prvog braka je imao i kcer Vjericu.