Порекло презимена Андесилић

12. мај 2013.

коментара: 6

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

АНДЕСИЛИЋИ

(живе у Комарници и у Вирку)

Андесилићи су огранак Миличића, од којих су се давно одвојили и прозвали се Лакетићи. Садашње презиме Андесилић добили су по Ани, жени Милана Лакетића, с којим је имала три сина: Марка, Лазара и Ивана. Они су били изузетно цијењени и популарни у својој средини. Истицали су се у многим бојевима против Турака, а нарочито против паше Миљевине 1812. године.

Ана Миланова је рано остала удовица и била је у својој средини цијењена и поштована, тако да по њој њене синове почеше звати „силни Анини синови“, па на основу свакодневног обраћања, мало по мало, то пређе у узимање презимена Андесилић.

У другој половини 19. вијека неки из овог братства се почеше исељавати и стално настањивати на њихове дотадашње катуне у Вирку.

Алекса Андесилић се одсели у Ивањицу, гдје му потомци и данас живе, а Ђурко 1895. године у Савинац код Бојника у лесковачком крају.

У балканским и Првом свјетском рату учествовало је девет братственика Андесилића који су се истакли у борбама вођеним на Скадру и Мојковцу.

И у НОР-у 1941-1945. године, ово братство је дало велики допринос својим учешћем у борбама против непријатеља.

Лазар Павлов из Вирка, ратник артиљерац са Скадра и Мојковца, учесник је НОР-а од првих устаничких дана. Погинуо је на Пљевљима 1. децембра 1941. године, у шездесет петој години. Ново Маријанов из Комарнице погибе на Трнову 1945. године, као припадник НОВ-а.

Млађенови син Јеврем и кћерка Спасенија били су у НОП-у од 1941. године. Јеврем гине као борац Дурмиторског омладинског ударног батаљона на Пољима Колашинским 1942. године; Спасенија је од првог дана била у строју Петог батаљона Четврте црногорске пролетерске бригаде на дужности референта санитета батаљона. Носилац је Партизанске споменице 1941.

Даринка – Дара Милошева из Комарнице била је у НОП- у од 1941. године, у саставу Дурмиторског НОП одреда, а у Четвртој црногорској бригади од првог дана њеног оснивања. Касније је стала у строј Седме омладинске бригаде и обављала дужност санитета чете. Истицала се изузетно великом храброшћу. Погинула је 31. маја 1944. године на Соколцу.

Гојко и Видоје, Милијини синови из Вирка, били су борци НОР-а. Гојко, борац Четврте црногорске бригаде на дан њеног оснивања, након неколико дана вратио се на терен и касније ступио у Седму омладинску бригаду, заједно са братом Видојем, у којој је Видоје погинуо на Равној Ријеци 1944. године; и Бранко Антов из Вирка, као припадник јединица НОВ-а, гине у Драговој Луци код Никшића 1944. године. Радомир Којадинов из Комарнице је борац 7. омладинске бригаде од њеног оснивања у којој је и рањаван.

Живе у Вирку.

Славе Никољдан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Andesilići su dobili ime po Anđi, koju su plemenici nazivali Anđe silna” (Anđe sila). Rano je ostala udovica, pa je – u teškim vremenima – sama odgajala familiju. Otuda Anđi pridjev “sila”. Inače prethodni rodoslov nije precizan. Andesilići i Đurđići su od iste loze. A jedna kapetanija Andesilića je uzela prezime Gogići.Andesilići i Đurđići iz Komarnice. Većina izvora rijeke Komarnice pripadala je ovim rođama. Itvori su izvori. Pa je izvjesno odakle je izvor Andesilića.

  2. Ispravka! Andesilići su dobili ime po Anđi, koju su plemenici nazivali “Anđe silna“ (Andio-Anđeo sila). Rano je ostala udovica, pa je – u teškim vremenima – sama odgajala familiju. Otuda Anđi pridjev „sila“. Inače prethodni rodoslov nije precizan. Andesilići i Đurđići su od iste loze. Jedna kapetanija Andesilića je uzela prezime Gogići i oni žive na Jezerskoj visoravni. Loza Andesilića i Đurđića je iz Komarnice. Većina izvora rijeke Komarnice pripadala je ovim rođama. Izvori su izvori. Pa je izvjesno odakle je izvor Andesilića. Komarnica je centralna rijeka plemena Drobnjaka. IInače! Župa Komarnica se sreta u “Ljetopisu popa Dukljanina”. To je jedina Župa koju opisuje Pop Dukljanin primorskom zaleđu na prostoru današnje Crne Gore. Durmitor i Jezerska visoravan su do nazad dva vijeka bili katuni. Otuda se jedan dio Jezerske visoravni naziva Komarski kraj.

  3. Na internet stranicama se zloupotrebljava prezime Andesilić. Kao da Andesilići vode porijeklo sa Anda, Čudno ! Naziv planine Andi je novopečeno Evropsko – kolonizatorsko ime -, a prezime Andesilić je daleko starije od otkrića i kolonizacije Amerike i nametanja kolonizatorskih naziva Indijancima i Americi. Ovakvo tvrđenje su bez ikakve i logike . Andesilići vode porijeklo od Anđe (Andio) “silne”. Ne želim da se čuju nelogična tumačenja i gluposti o porijeklu Andesilića. Ali ako ne znate logiku i istinu ne igrajte se ovakvim podmetanjima. “Andij sila”

  4. U epskoj tradiciji o Zmaj Ognjenom Vuku se kaže da je Zmaj Ognjeni Vuk imao mnoge susrete sa vilama . Vila Andesila ga je mamila da s njom pođe u Kaldak planinu: „Da ti vidiš našu građevinu /Koju no smo skoro pogradile, ……” U drugim predanjima se kaže Andesila je dična i stasita, mimo svih drugih vila. Krće se planinskim bogazama (božijim gazovima). Katkad za prosipa sobom cveće, katkad za sobom krvave tragove ostavlja. Hajduk je i borac…” (Vidi na Google pretrazi “Vila Andesila”)

  5. Veoma je upećatljiva simbolika imena “Zmaj i Vila” “Zmaj” Ognjeni i “Vila”” Anđesila (Andsila) Sama simbolika imena Vila Andesila ukazuje na arhaiku prezimena Andesilić ! Mnogi “rodoslovci” uopšte ne znaju za ova predanja o Vili Andesili, pa paušalno pišu o porijeklu prezimena Andesilić, jednom od najstarijih i najmisterioznijih prezimena Durmitora i rijeke Komarnice.

  6. VOJVODA PAVLE ANDESILIĆ: U vrijeme Kandijskog rata, koji se vodio između Turske i Mletačke Republike oko Krita 1645, Drobnjaci su pošli u pomoć Dubrovniku, oko kojeg se, takođe vodils borba između Turske i Mletačke republike. Drobnjačku vojsku je predvodio vojvoda Pavle Andesilić. Ovaj podatak se nalazi u Carigradskim spisima, a navodi ga i Velimir Šljivančanin u Knjizi “Bratstvo Šljivančanin” Vojvoda Pavle Andesilič je želio da poveže Dubrovnik i Boku Kotorsku. U tom pohodu većina Drobnjačke vojske je izginula.