Poreklo prezimena, selo Domrke (Gacko)

Poreklo stanovništva sela Domrke u Gatačkoj Površi. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Južno od Obješenika, na putu od Fojnice u Jugoviće, u zaravni sa više strana zaklonjenoj manjim kosama i glavicama.

Zemlja u Domrkama od starine slobodna, samo su Turci nešto oteli, a u Sniježnicama Čengića, koja je dijelom otkupljena, a dijelom ućemisljena.

Kuće razbijene na dvije grupe, na Domrke i Sniježnicu, koje su rastavljene većom kosom. U Domrkama su kuće zbijenije nego u Sniježnici, gdje su kuće međusobno razmaknute po 300 i 500 koraka.

  • Ima jedna priča, kako je Sv. Savo pretke današnjih BUVA preselio s Boračkog Jezera, koje je tada bilo selo, zbog toga što ga niko nije htio primiti na konak osim njihove prababe koja je bila sirota udovica. Selo je pretvoreno u jezero, a Bjela je stala ondje gdje je stigla ”do mraka”, gdje je ”zamrknula”. Sveti Savo je tada udario štakom u gredu i naveo vrelo Ubo, pa je načinio crkvu i pored nje izazvao vrelo Grab. Njihovo su brastvo Grđići i Bjelokosići. Buva ima u Kolešku, na Ribarima i u Crnoj Gori. O ovim starim porodicama ima dosta lijepih priča, od kojih su neke i štampane. Slave Mitrovdan.
  • MIRIĆI su od brastva Mučibabića. Prije 150 godina stanovali su u Ravnima, kuili su bili ovdje zemlju pa su pobjegli od zuluma. Od istog su brastva Jaredići u Brataču, Mučibabići u Fojnici i na Ljeskovu dubu, Perini u Nevesinju i Mostaru, Đerići u Šipačnu. Slave Aranđelovdan.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.