Порекло презимена, село Ивановци (Љиг)

9. маја 2013.

коментара: 2

Порекло становништва села Ивановци, општина Љиг. Према књизи Милоја Т. Ракића „Качер“, прво издање 1905. године, најновије издање 2010. године – едиција „Корени“, ЈП Службени гласник и САНУ. Приредио сарадник портала Порекло Милодан. 

 

Положај села.

Ово село лежи у долини Качера, спод ушћа Козељице. Речна долина при утоку Козељице мало је више проширена и сасвим равна; зове се Тепчево Поље. Десну страну ивановачке долине чине стрмените стране и косе од помињаног развођа између Љига и Качера, а поименце Округлог Поља и Орнице, које се спуштају у долину Качера. На левој страни Качера је најпре развође између ове реке и Брезовице, а поред овога, до самог речног корита уздижу се два брега: Осоје и Главица, који са ивановачким Камаљем, што је на десној страни опет уза само речно корито, праве кратку клисуру.

Сеоске су куће на заравањцима, по странама коса на десној страни Качера, на странама Ивановачког Камаља и на странама Осоја и Главице.

Извори.

Најглавнији извори у овом селу су: извори потока Киселице и потока Рашковице, извор под Камаљом, Вишеровац, Језава, Изворац, Извор Данојловића под Округлим Пољем, Пајића Извор у Брестови, Виторов Извор под дићским Лепопољем и још неки мањи, око којих су прикупљене куће.

Земље и шуме.

Земља је малим делом око кућа као окућница, а већим је на сеоском атару, поред Качера. Сеоске су утрине између и изнад кућа по иманованим узвишењима. Земља је добре родности, као и у осталим селима у долини Качера.

Шуме је мало по околним узвишењима и то врло ретке, а по селу има растурене ретке шуме. Овде је већ приметно више грмове но букове шуме.

Тип села.

Село је разбијеног типа, који је ближи старовлашком него шумадијском. Због мањег пространства у селу нема заселака. Само је реком Качером подељено на десну и леву страну.

Свага у Ивановцима има 87 кућа, од којих је на левој страни качера 30 а на десној 57 кућа.

Име селу.

У народу нема никаквог тумачења у постанку имена села.

Старине.

Поред Качера, до пољаничког атара, има једно маџарско гробље, на коме и сад има великог камења.

 

Порекло становништва.

Са леве стране Качера имају четири фамилије, које су све, по причању, старинци. А за три велике фамилије на десној страни Качера каже се да су поодавно досељене из Старог Влаха.

На левој страни Качера су:

-Весићи, славе Аранђеловдан.

-Ранђићи, славе Ђурђевдан.

-Терзићи, славе Јовањдан.

-Мирковићи, славе Ђурђевдан..

Као што је речено, сви су старинци.

На десној страни Качера су:

-Бушићи, поодавно досељени из Буткова код Ивањице, славе Ђурђевдан.

-Марјановићи, такође, поодавно досељени из Старог Влаха, славе Никољдан.

-Савићи, опет поодавно досељени из Старог Влаха, славе Никољдан.

 

Сеоска заветина је Бели Четвтак по Тројицама.

 

ИЗВОР. Милоје Т. Ракић, “Качер”. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Стефан

    Da li može autor ovog teksta o Ivanovcima kod Ljiga da napiše nešto o Pajićima koji su poodavno u njemu prisutni?