Poreklo prezimena, selo Tarajin Do (Gacko)

Poreklo stanovništva sela Tarajin Do u Gatačkoj Površi. Prema studiji “HERCEGOVINA“, autora Jevta Dedijera, objavljenoj 1909. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

 

Sjeverno od Mrđanovića, a zapadno od Malenica, u jednj maloj pritoci Vranjače.

Osim jednoga, svi su kmetovi, age su: Voloder iz Vratla, Muljanin iz Branilovića i Kovačine iz Metohije.

Predanje kaže da je ovdje stanovao Staniša Taraja, od čije se kuće još i danas vide omeđine. Njega s cijelom omeđinom zasuo je usov, a ostalo je četvero čobančadi koja su poslije odselili u Bosnu. Isto tako priča se da je u sito vrijeme sa Stanišom, stanovao i neki Paraija, o kome se ne zna ništa više. Iza njih su zemlju pritisli Hadžija Zvizdić i Hadžija Džubur iz Metoije, pa je Zvidzić naselio Šušu s Kljeuta, ali kad se ovome učiilo da mu ovdje ne ide u ”napredak”, odselio je na Glasinac gdje mu i danas unuci žive. Iza Šuše je doselio Zeko Pušara s Ulinja pa se posvadio s agom i odselio u Kokorinu. Odmah iza Pušare doselio je Vuko Popović s Dražljeva, ali se i on brzo vratio na Dražljevo.

  • DAMJANCI su starinom iz Čarađa i od iste porodice su oni, Tepavčevići, Cuce, Bjelice i Bajice. Ubili su sedam ”pašalija” i pobjegli. Slave Jovanjdan.
  • MASTILOVIĆ je odselio iz Kravareva, ima 32 godine, ovdje je doselio iz Izgori, a starinom je iz Korjenića. Mastilovića ima u Izgorima i Kravarevu, isto su pleme s Gordićima na Rgudu, Ljubinju i Mostaru, Đajićima u Žudojevićima (Rudine), Mostaru i Fojnici, Sokolovićima u Foči, Savićima u Pobedarju u Posavini. Slave Mratinjdan.
  • ROGAČ je doselio iz Crkvica (danas u Crnoj Gori). Ima Rogača u Biteljini i u Koritima. Slavi Aranđelovdan.

 

IZVOR: “HERCEGOVINA“, Jevto Dedijer, SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK – Knjiga dvanaesta,  NASELJA SRPSKIH ZEMALJA, Knjiga VI, Beograd, 1909. Priredio saradnik portala Poreklo Aleksandar Marinković

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.