Порекло презимена, село Вратло (Гацко)

Порекло становништва села Вратло у Гатачкој Површи. Према студији “ХЕРЦЕГОВИНА“, аутора Јевтa Дедијера, објављеноj 1909. године. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

 

У осојнј страни једне притоке (Володерског Потока) ријеке Врањаче.

Куће су разбијене у двије групе: једна код Врањаче из мањој заравни са 6 кућа (Лончарића), а друга је 200 до 300 корака западно од ове у осојној страни, у њој свега 9 кућа и то Володера 8, а Лончарића 1.

Најстарије познате породице овог села су Браиковићи и Варикашићи (и сад Варикашића Млин, Браиковића гробље). Њих затекли претци данашњих становника. Браиковићи су по совј прилици овдје и самрли, а Варикашић је убио Турчина кдо свог млина па су им земљу притисли Володери и Лончарићи, а ови су побјегли у Босну.

  • Иза њих, по причању, прије 200 до 250 година, доселили су Мусломани ЛОНЧАРИЋИ из села Лончара у Борчу.
  • ВОЛОДЕРИ, исто тако Мусломани, су најприје по прилици, прије 200 година доселили из Рабине у Шахиновиће у Рудом Пољу, а одатле су преселили у Мрђеновиће прије 140 година, а од како су у Вратлу, има више од 50 година.

Осим остатака од Браиковића и Варикашића има у Селиштима двије групе гробница, а у доњој и један ”мрамор” под којим, веле, има казан блага. У доњој групи има 50 гробница, разноврсно ишараних, без натписа, гдје су се, по причању, срели сватови и искрвили.

 

ИЗВОР: “ХЕРЦЕГОВИНА“, Јевто Дедијер, СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК – Књига дванаеста,  НАСЕЉА СРПСКИХ ЗЕМАЉА, Књига VI, Београд, 1909. Приредио сарадник портала Порекло Александар Маринковић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.