Poreklo prezimena Kekić

1. maj 2013.

komentara: 18

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

KEKIĆI

(žive u Gornjoj Bijeloj)

Vode porijeklo od Keke, sina Šćepana Vulovića, po kome se Kekini potomci i prozovu Kekići. Keka je imao sinove Pilja i Radosava. Piljo je umoren kao talac od strane Turaka u Nikšiću 1853, a Radosav je imao sina Jova, koji je bio čuveni junak. Odmetnuo je svoj kraj od Turaka 1854. godine, a kasnije je postao kapetan. Doživio je duboku starost – umro je 1898. godine. Ljubo Kekić, stariji čovjek, bio je aktivista u NOP-u i komandant mjesta u Šavniku u toku rata.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

Kekića je bilo i u Lici, u zaseoku Lipe, pored Gospića.

Prethodni članak:

Komentari (18)

Odgovorite

18 komentara

  1. Aeksandra

    Kekići su na područje današnjeg Srema u Hrvatskoj stigli sa Velikom seobom Srba sa Kosova. Slave Đurđic, 16. novembra.

  2. Gordana

    Kekići su naseljavali i selo Radmanići, planina Manjača, opština Banja Luka. Nakon toga, 1973. seobom prelaze u Vojvodinu. Većina u selo Čalma i Veliki Radinci, opština Sremska Mitrovica, a neki i u Bački okrug. Slave Đurđic, 16. Novembar.

  3. Kekića je bilo i u Žumberku. Cijelo selo se zove Kekići.

  4. Vojislav Ananić

    KEKIĆ (p.m). Kekići (p) su u Ravnima (Gacko). Porijeklom su iz Zaslapa u Crnoj Gori. Živjeli su u gatačkoj Cernici, odakle su oko 1860. godine odselili u Ravni. Ranije su se zvali Miloševići. Slave Petkovdan (59:333). Ima ih i u Šćenici (Bobani, Trebinje). Slave Đurđevđan. Kekići (m) su živjeli u Žabici i Vlahovićima (Ljubinje). Porijeklom su iz Like. U Žabicu se Kekić doselio oko 1780. godine, a u Vlahoviće su došli iz Žabice (59:314; 155:577).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Mileta

      Gospodine Voislave
      Ja kao potomak Kekica iz Ravni kod Gacka mogu potvrditi da je vase saznanje po meni tacno.
      Medjutim uz moje napore da potvrdim od kada su sa prezimena Milosevic preuzeli Kekic nisam nigdje nasao
      Posto mi je dosta znacajno ako imate neka saznanja dajte nam da potvrdimo pretpostavke.Hvala

  5. Branislav

    Pozdrav svim Kekićima.
    Rođen sam u selu Stratinska kod Bronzanog Majdana opština Banjaluka.
    Svi slavimo Sv.Stevana 9. januara.
    Može li mi neko pomoći sa informacijama odakle smo došli.
    Stari kažu negdje od Nikšića ali niko ne zna tačno.
    Hvala

    • Vladimir

      Pozdrav Kekićima,
      Moj otac je iz Stratinske, takođe slavimo Stevana.
      Stari su u pravu, naši jesu došli iz Stare Hercegovine negde od Nikšića.
      Najverovatnije je to Gornja Bijela ali to nije provereno.
      U Nikšiću inače ima Kekića kao i u celom tom kraju do Šavnika.
      Pozdrav

    • Snezana

      Postovanje, Branislave.
      Moje ime je Snezana Joksimovic, rodjena Kekic. Rodjena sam i zivim u Novom Sadu, no moj otac je rodjen u istom mestu kao i vi. Sticajem okolnosti, nikad nisam bila u tom mestu, no imam saznanja da su tu svi Kekici rodbinski vezani. Upravo pokusavam da pronadjem poreklo Kekica, kao i vi , pa ako dodjem do nekih saznanja, bicu slobodnada vas obavestim.
      Pozdrav iz Novog Sada !

  6. Dragan Kekić

    Pozdrav svim Kekićima,moj otac je iz Stratinske,srez Bronzani Majdan od oca Vukana Kekića i majke Zorke(devojačko Đaković),došao je u Kikindu 1954.Moj brat Ilija rođen u Stratinskoj i sa par meseci donet u Kikindu,sestra Slavica i ja—Dragan rođeni u Kikindi.Krsna slava nam je sv.Stefan,09.januar.

    • Snezana

      Pozdrav , Dragane !
      Mislim da su tvoj i moj otac, braca od striceva. Stric, Milan Kekic iz Kikinde , dolazio je kod nas u Vrdnik…Vozio je hladjacu u to vreme.

      • Dragan Kekić

        Pozdrav Snežana,to jeste moj otac i jesmo familija sećam se da je govorio o familiji u Vrdniku,i ja živim u N.Sadu tel.0695205115,voleo bih da uspostavimo kontakt

  7. Dragan Kekić

    Kao pleme Kuči,Kekići su naseljavali prostore oko Šavnika da bi oko 1450.godine deo plemena naselio prostore Gacka,Trebinja i Bileće.Iz sela Ravno kod Gacka 1515.godine jedna porodica doseljava na Manjaču kod Banja Luke.Prvo pisano svedočanstvo o kupovini zemljišta na Manjači,a katastarski prevedeno na Kekiće,potiče iz 1525.godine.

    • Mileta

      Ja sam kekic iz Gacka.Neke zvanicne podatke o precima nasao sam u domovniku ali tek od Luke Kekica 1845 Dragane ako nesto konkretno imas mnogo bi mi znzcilo.Svakako zahvaljujem

  8. Dragan Kekić

    Najzapadnije dokle su Kekići migrirali(prostor bivše Jugoslavije) jeste Žumberačko gorje gde i danas postoji selo Kekića.

  9. Mileta

    Upravo pokusavam da utvrdim o porijeklu Kekica iz Gacka mojih predaka.
    Ako imate bilo kakva saznanja koristice mi na cemu zahvaljujem

  10. Vojislav Ananić

    Gospodine Mileta, ne znam ništa više od onoga što je napisao Risto Milićević.