Порекло презимена, село Фираја (Штрпце, КиМ)

19. априла 2013.

коментара: 0

Порекло становништва по родовима села Фираја, стање из 1938. године. Приредио сарадник портала Порекло Паво И. Барух.

 

Досељеници Арбанаси:

Ман (13 к.), досељени око 1760. године, из северне Арбаније, из фиса Бериша, у село Драјковце, одакле су ускоро прешли у ово село.  Појасеви уназад: Мусли (30 година), Зенељ, Реџеп, Мурат, Реџеп, Мемет, Ман.

Драгош (21. к), досељени ускоро за првима такође из северне Арбаније и из истог фиса.  По предању, старина им је у селу Арни.  Прво су се настанили испод Качаничке клисуре, у селу Блацу (Скопско), па одатле прешли у ово жупу, и то прво у Драјковце, па ускоро овде.  Појасеви уназад: Селман (60 година,) Алим, Селман, Синан, Ахмет, Али.

Цокљар (18 к.), досељени у почетку 19. века из северне Арбаније, из фиса Бериша.  По предању и овом роду је старина село Арни.  При досељењу су се прво настанили у Слатини (Качаник), па одатле прешли у Брод.  Једни од њих остали у Броди, а други скоро прешли у ово село.

Рач (13 к.), досељени из северне Арбаније, из фиса Краснића, после рода Цокљара.

Старији арбанашки родови су затекли Србе у селу, који су се потом раселили.  Срби Дурлевићи у Драјковцу су живели у овом селу до краја 18. века.

 

ИЗВОР : Урошевић, А. (1948) Шарпланинска жупа Сиринић. Годишен зборник на Филозофскиот факултет на Универзитетот во Скопје, књ. 1, 115-176. Приредио сарадник портала Порекло Паво И. Барух (ПИБ).

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.