Poreklo prezimena, selo Firaja (Štrpce, KiM)

19. april 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva po rodovima sela Firaja, stanje iz 1938. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Pavo I. Baruh.

 

Doseljenici Arbanasi:

Man (13 k.), doseljeni oko 1760. godine, iz severne Arbanije, iz fisa Beriša, u selo Drajkovce, odakle su uskoro prešli u ovo selo.  Pojasevi unazad: Musli (30 godina), Zenelj, Redžep, Murat, Redžep, Memet, Man.

Dragoš (21. k), doseljeni uskoro za prvima takođe iz severne Arbanije i iz istog fisa.  Po predanju, starina im je u selu Arni.  Prvo su se nastanili ispod Kačaničke klisure, u selu Blacu (Skopsko), pa odatle prešli u ovo župu, i to prvo u Drajkovce, pa uskoro ovde.  Pojasevi unazad: Selman (60 godina,) Alim, Selman, Sinan, Ahmet, Ali.

Cokljar (18 k.), doseljeni u početku 19. veka iz severne Arbanije, iz fisa Beriša.  Po predanju i ovom rodu je starina selo Arni.  Pri doseljenju su se prvo nastanili u Slatini (Kačanik), pa odatle prešli u Brod.  Jedni od njih ostali u Brodi, a drugi skoro prešli u ovo selo.

Rač (13 k.), doseljeni iz severne Arbanije, iz fisa Krasnića, posle roda Cokljara.

Stariji arbanaški rodovi su zatekli Srbe u selu, koji su se potom raselili.  Srbi Durlevići u Drajkovcu su živeli u ovom selu do kraja 18. veka.

 

IZVOR : Urošević, A. (1948) Šarplaninska župa Sirinić. Godišen zbornik na Filozofskiot fakultet na Univerzitetot vo Skopje, knj. 1, 115-176. Priredio saradnik portala Poreklo Pavo I. Baruh (PIB).

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.