Poreklo prezimena Rebrača

15. marta 2013.

komentara: 2

Rebrače su srpski rod sa Banije. 

Zaštitnici Rebrača su Sveti Sergije i Vakho, i Sveti Jovan.

Centar Rebrača je selo Majske Poljane (opština Glina).

Prvi Rebrača koji se pominje na Baniji je knez Božo Rebrača.

 

O nastanku prezimena Rebrača

– osnova: rebro, dio tijela

[1]

Prvi pomen prezimena na Baniji

– 1737. godine potvrđeno na Baniji; knez i pješadijski kapetan Božo Rebrača

[2]

Odakle su prešli na Baniju? 

– 1703. godine iz okoline Novog Grada (Pounje, Bosanska Krajina)

Kad je Novi otpao pod Turke, onda su i tamošnji Hrišćani svi prešlli na ovu stranu. Srblji se tada nasele po Majskijem Poljanama, po Klasniću i po Žirovcu. Sve zemlje s desne unske obale, za pet sati u širinu, sa svijem ostanu puste, i morali su ih Turci na novo naseljavati, dovlačeći srpski narod iz daljijeh oblasti. Tako je naseljena donja Banija ili zemlje između Une i između Kupe pa već gore do Gline; i po zvaničnom izvještaju bečkog Ratnog Vijeća od 1701. naseljeno je tu srpsko-pravoslavnog naroda da 11.000 duša.

[3]

Prezime Rebrača u crkvenim knjigama

– prezime Rebrača je potvrđeno u crkvenim knjigama parohije Glina iz 1831. i 1833. godine.

– Rebrača, krsne slave Jovanjdan i Srđevdan;

[4]

Popis stanovništva SR Hrvatske iz 1948. godine

– Rebrača:

1) Blinja, Petrinja (1 osoba bez kuće)

2) Glina (4 kuće, 11 osoba; 1 osoba bez kuće)

3) Majske Poljane, Glina (14 kuća, 48 osoba)

4) Ravno Rašće, Glina (1 osoba bez kuće)

5) Šibine, Glina (1 kuća, 7 osoba)

ukupno: 19 kuća, 69 osoba

[5]

 

Literatura:

[1] Dr Petar Šimunović, Naša prezimena: porijeklo, značenje, rasprostranjenost, Zagreb, 1985.

[2] Dr Slavko Gavrilović, Građa za istoriju Vojne krajine u XVIII. vijeku; Banska Krajina XVII-XVIII. vijek, I-II, Beograd, 1989-1997; Vojin S. Dabić, Knezovi u Vojnoj krajini u Hrvatskoj i Slavoniji do polovine XVIII vijeka / Zbornik o Srbima u Hrvatskoj, knjiga VI, Beograd, 2004.

[3] Manojlo Grbić, Karlovačko vladičanstvo, Karlovac, 1891-1893.

[4] SPC, Crkvene knjige krštenih, vjenčanih i umrlih, Glina, 1831-1833.; SPC, Šematizam Pravoslavne srpske dijeceze Gornjo-Karlovačke, Pančevo, 1883.

[5] Dr Valentin Putanec i Dr Petar Šimunović, Leksik prezimena SR Hrvatske, Zagreb, 1976.

 

PRIREDIO: Petar Demić, saradnik portala Poreklo

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Hvala što me prihvatate. U saradnji sa mojim bratom od stic Stanojem Milovanovićem, dip.pravnik po struci, radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kraljevine Jugoslavije, kao i posle Drugog sv.rata na poslovima matične službe i koji započeo naš rodoslov. Prema njegovim saznanjima, prvi predak Steva Pantić, poreklom iz sela Izbenica kod Varvarina, rođen oko 1750.60 god. Kao mlad je došao selo Drenovac opština Paracin, navodno ubio Turčina i morao da beži. U Drenovcu je dobio sina po imenu MATA 1780.1850. znači živeo 80 god.po kome sam i ja dobio ime. Mata je imao tri sina Milovana 1806’1876, Miloje 1816, 1901,Stanoje 1823.P o njihovim imenima dobili smo prezimena Milovanović, Milojević, Stanojević. Milovan sa ženom Janikom, imali jedanaestoro dece, koja su umrla kao bebe. Usvojio je muškarca iz sela MILOJA KOME SE rodio sin Milan koga sam zapamtio kao vema starog. Po usvajanju Miloja žena Janika je rodila blizance u 44 god. muško i žensko. Žensko je uskoro preminulo, a muško po imenu Stojan 1856,7 i sa njim počinje prezime. Napravljen je spisak svih rođenih po Milovanu Milovanoviću. Spisak svih rođenih potomaka, kako muskih tako i ženskih, i do sad sam sačinio spisak od 300 imena, a i njihovih supružnika. Mene interesuje može li se pronaci poreklo za Pantu, koji je u Izbenicu došao iz sela Makršane kod Kruševca. Po popisu iz 1863. pominju se porodice potomak od Mate. Moj ded Stoja se pominje kao dete od 4 god. gde usvojeni Miloje njega predstalja kao brata i ima svoje dete Milana od 1 god. Usvojenik Miloje sa mojim dedom Stojanom delio nepokretnost njive. Drenovac je bio po Turcima do 1833. i imao 54 kuća, po podacima iz knjige GRAD PARAĆIN. Dakle, želim poreklo Pante iz Izbenice. Pantici u Izbenici i potomci dede Steve u Drenovcu, a i po Srbiji gde su se raspršili. Drenovac je poznat po đeneralu ILIJI GOJKOVIĆU. Moj rođeni brat dr Milan V. Milovanovic bavio se izučavanjem virusa, jedan je od stvaraoca vakcine protiv malih boginja, a šesdesetih godina je iz prijateljskih odnosa dr.SEJBIN iz USA OBEZBEDIO BESPLATNU VAKCINU protiv dečje paralize, a danas se to rutinski sprovodi po rođenju svakog deteta. Dr Milan je kod dr Sejbina u Americi proveo 1955.56 na specijalizaciji. Hvala na pruženoj mogućnosti da ovo saopšti. širem krugu zainteresovanih. Unapred hvala za trud koji uložite za moje ranije poreklo.

  2. Napravio sam neke greške ko rođenja Steve 1750’60. Ima još nekih ne bitnih grešaka i zato se izvinjavam. Mata