Poreklo prezimena, selo Piroman (Obrenovac)

13. mart 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Piroman, opština Obrenovac. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Antropogeografija valjevske Tamnave“, izdanje 1912. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Piroman je s obe strane Tamnave, u ravnici, s kućama rasturenim po celom prostoru po oceditijim mestima. Seoske kuće su tako raspoređene, da se u njihovom rasporedu, mada su vrlo izmešane, jasno raspoznaju tri kraja: Erski ispod škole, Jelavski oko Tamnave i do Lisog Polja i Veprovica do Stublina.

Močila su jaki i čisti izvori, dublji od živobara, otiču čistom vodom iste temerature kao i susedni vazduh, ne upotrebljavaju se za piće, ali upotrebljavaju kao močila za lan i konoplju. Ovakvih močila ima po Zabrežju, Urovcima, Piromanu, Broviću, Lisom Polju, Brezovici i dr.

Dolina tamnavska, od početka do kraja, pune je živobara, močila, mlakova i ritova. Zemljišta su navodnjena, ali nikad potolita, već se daju lako kanalisati i ocediti. Potolitnih zemljišta i ritova ima u Broviću, Piromanu i Lončaniku.

U Tamnavi imamo nekoliko vrsta zemalja: peskuše, krečuše, crnice, smolnice, blaguše, mrtvuše i polojske zemlje.

Polojske su zemlje tresetne, pune vode, uvek gnjile, dobre livade i pašnjaci. Ovakve su zemlje oko bara i pri stavama pojedinih reka. A ima ih: u Crvenoj Jabuci, Broviću, Trstenici, Piromanu, Stublinama, Zabrežju, Ratarima, Krtinskoj itd. i daju najbolju travu za pašnjake, zbog čega se u selima sa ovakvom zemljom podiglo konjarstvo. Najbolje konje gaje pojedine porodice i čuvene su zbog toga u celoj oblasti: Keserovići u Piromanu, Mišići u Broviću, Brankovići u Grabovcu, Simeunovići i Stublinama itd.

U Grabovcu, ko bi se malo više zadržao u selu i ko bi se iz bliže raspitao o mestu neseljenja i imanja starijih porodica od pre 150 godina, uvideće da je stari Grabovac bio zbijen oko Vidana i da danas svaka starija porodica ima svojih predstavnika na tom istom mestu. Na ovaj način Stubline su se rasturile od svog izvora Crkvine, Piroman i Brović iz Starog Sela, Trstenica od starog groblja, Banjani iz Starog Voća, Tulari iz Klenovice, Trlić od Jezera, Sovljak od Korova itd.

Po narodnim tradicijama mnoga današnja sela postala su od raselica. Narod misli, da su ovakva sela bila trla ili ispusti glavnog sela, pa su se pojedinci deobom ili zbog kakve bolesti udaljavali od sela i stvarali nova sela: Lajkovac (selo) je raselica Gornjeg Lajkovca u srezu kolubarskom, i zato ga svaki seljak zove još i Donji Lajkovac; Brović je raselica Piromana, Batalage Svileuve, Kršna Glava Dokmira, Milorci Crvene Jabuke, Rvati, Krtinska, Urovci, Zvečka i Ratari su nastali od stare Breskve, Belo Polje od Zvečke itd.

Kada je Sibiljanin Janko pošao od Beograda sa vojskom na Kosovo, priča se, da je prešao Kolubaru na brodu u Stublinama, da se brod po njemu zove Carev Brod, zatim, da je došao u Piroman i ulogorio se na potoku, koji se po njemu zove Carevac. Na Carevcu je vojska bila tri dana, očekivala drugu vojsku i pirovala, to se po tome selo nazvalo Piroman. Kad je pomoćna vojska došla, Janko je sa ovom vojskom otišao u Liso Polje u misu, ondašnji manastir, pričestio vojsku i s njome uz Kolubaru i Ljig otišao na Kosovo.

Selišta ima svako selo, samo se različito zove. Na svakom selištu očuvani su tragovi života ili se mogu naći, pa bilo naseljeno ili nenaseljeno. Osobna imena selištima su: Selište, Staro Selo, Kućerine, Stare Kuće, Kućišta, Stara Voća i Palanka. Naseljena Stara Sela imaju u: Orašcu, Jabučju i Skobalju a nenaseljena u: Radljevu, Ljubiniću, Piromanu, Broviću i na Ušću.

Stara sela, koja bu po narodnom predanju postojala od pre 300 (sada 400) godina bila bi ova: Grabovac, Breska, Zabrežje, Skela, Ušće, Dren, Trstenica, Piroman, Banjani, Vrelo, Takovo, Paljuvi, Jabučje, Nepričava, Tvrdojevac, Dokimr, Novaci, Koceljeva, Brgule, Svileuva, Ljutice, Bukor, Kamenica itd.

Poslužili smo se, piše Ljuba Pavlović, i spiskom sela, čiji su vinogradi i usevi oštećeni gradom meseca juna 1719. godine. Pored sela tadašnjeg valjevskog distrikta ista nepogoda snašla je i ova sela iz tadašnjeg paleškog distrikta: Gola Glava, Banjani, Vukona, Zvečka, Breska, Zabrežje, Palež (Obrenovac) i Piroman. Ovo je spisak carskog, bečkog ratnog arhiva u prepisu, još neobjavljen.

 

Poreklo familija-prezimena sela Piroman

Prezime – kada su doseljeni – odakle su doseljeni – krsna slava – napomena:

-Alimpići, prva polovina 18. veka, Miličinica u Podgorini, Bogojavljenje i Jovanjdan.

-Brankovići, posle 1827. godine, Miličinica u Podgorini, Aranđelovdan.

-Brovići, prva polovina 18. veka, Ozrinići, Mala Gospojina.

-Vlajkovići, posle 1827. godine, Latvica kod Arilja, Aranđelovdan.

-Dimitrijevići, druga polovina 18. veka, Ljuboviđa u Azbukovici, Đurđevdan.

-Đorđevići i Ovsenice. Videti Ovsenice i Đorđevići.

-Ilići, druga polovina 18. veka, Šljivova u Rađevini, Jovanjdan.

-Karići*, stara porodica, Nikoljdan.

*Karići nisu starinci, ali kako misle da su doseljeni pre 300 godina u ovo selo i kako su još jedini, čije su kuće u Starom selu, uzeti su za starince.

-Keserovići, druga polovina 18. veka, Oglađenovac u Podgorini, Đurđic.

-Kosići, posle 1827. godine, Makovište-okrug užički, Đurđic, uljezi u Keseroviće.

-Lukići 1, posle 1827. godine, Banjaluka, Markovdan.

-Lukići 2, posle 1827. godine, Stepojevac-okrug beogradski, Stevanjdan, uljezi u Arseniće(?).

-Mirkovići i Pavlovići. Videti Pavlovići i Mirkovići.

-Mitrovići, posle 1827. godine, Bogojevići kod Arilja, Aranđelovdan.

-Mihailovići, posle 1827. godine, Goleši u Makedoniji, Sv. Atanasije, trgovačka porodica.

-Ovsenice i Đorđevići, posle 1827. godine, Županjac-okrug beogradski, Đurđevdan, današnja sveštenička porodica.

-Pavlovići i Mirkovići, prva polovina 18. veka, Komirić u Rađevini, Jovanjdan.

-Pašići, druga polovina 18. veka, Rogača pod Kosmajem, Jovanjdan.

-Tinići, druga polovina 18. veka, Sedlari u Podgorini, Stevanjdan

-Trivići, prva polovina 18. veka, Krajina, Đurđevdan.

 

IZVOR: Ljubomir Ljuba Pavlović „Antropogeografija valjevske Tamnave“, izdanje 1912. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Zoran

    Pozdrav senima počivšeg pukovnika Dragutina Keserovića koji je poreklom iz Piromana. Komandant Kopaoničke grupe korpusa JVUO. komandovao oslobođenjem Kruševca. Streljan voljom crvenih kojima je bio smetnja da predaju Kosovo i Metohiju Šiptarima. Slava mu!