Poreklo prezimena, selo Grab (Lučani, Donje Dragačevo)

3. mart 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Grab, prema istraživanju Jovana Erdeljanovića, koji je 1898. i 1899. proučavao Donje Dragačevo. Priredio saradnik portala Poreklo N. Kuzmanović


Grab ima dakle prilično uspomena o ranijim naseljima a naročito je znatno Selište, koje je svakako vrlo staro. Veza između današnjeg sela i ranijeg stanovništva ne može se ničim dokazati, ali i među današnjim porodicama u Grabu ima ih, koje su vrlo stare i smatraju se za starince. I što je imalo svoga bega, dokaz je, da je ovo selo u 18-om veku bilo prilično naseljeno.

U diplomi Prote Gučanina pominje se Grab kao zasebno selo (1811.). Po razlici između broja domova u 1818. i 1822. godini (u prvoj 30 sa 73 aračka lica, u drugoj 39 domova sa 95 aračkih lica) izgleda, da je tada dobilo poveći broj doseljenika.

Najstarije su porodice u Grabu: Cike (Cikići), Stevančevići (u čiju je kuću ušao kao uljez i neki Gavrilović i primio njihovu slavu: Lučin-dan), Kovačevići u istoimenom džematu, Ilići sa kojima su jedna porodica i Todorovići, Rajičići i Petronijevići (svi slave Nikolj-dan; Ilića ima odseljenih u dragačevsku Turicu). – O doseljenju ovih porodica ništa se ne zna, i ako ima u selu vrlo starih (od 100, 90 i 80 godina) ljudi, koji su i sami o ovim stvarima razbirali. Od svojih starijih slušali su ti starci, da su te porodice bile u ovom selu i u vreme „Kočove Krajine“ i da se ni onda nije znalo ništa o njihovom poreklu.

I Šipete ubrajaju u ove stare porodice, premda se očuvao nejasan spomen o tome, da se njihov neki predak doselio u Grab sa svoja četiri sina i zatekao samo 7 kuća u selu. Dalje kažu, da se jedan deo Šipeta doselio docnije, samo što je i to bilo vrlo davno; ali bi i to značilo, da su se i one starije Šipete od nekud doselile (slava im je Arhanđelov-dan).

I za Vasoviće uopšte svi tvrde, da su vrlo stara porodica pa možda i starinci; samo postoji nagađanje, da su može biti od Vasojevića u Crnoj Gori (slave Jovanj-dan). – Da su oni doista vrlo stara porodica, što su nekad držali mnogo zemlje i u današnjim Zeokama, te su tamošnje Kuvelje, kad su se doselile, kupile od njih zemlju. Vasoviće diraju, da su poreklom od Cigana.

Druge su starije porodice, ali za koje se pouzdano zna, kad su se doselile:

Vujovići i Marinovići, s kojima su jedna porodica i rogački Radonjići, poreklom iz Trća, sadašnjeg Smiljevca, u srezu moravičkom. Vujovići se i sad zovu Trćani. Doselili su se u vreme „Kočove Krajine“. Opšte je prezime ove porodice bilo: Vujovići, pa se docnije izmenjalo. Svi slave Đurđev-dan. I sad imaju roda u Smiljevcu.

Jovičići su pre 100 godina došli od Sjenice. Kažu, da su najpre živeli u dragačevskoj Živici.

U vreme Kara-Đorđeva pohoda na Sjenicu (1809. god.) doselili su se:

Radovanovići od nekud iz Starog Vlaha,

Šunderije (Šunderići) iz Štitkova kod Sjenice i

Ćurovi iz Butkova u srezu moravičkom. Njih ima i u Bresnici u srezu ljubićskom, gde su velika porodica (sa raznim prezimenima: Deli-Marići, Boškovići i t. d.) i tamo vele, da su došli iz Kosovice u srezu moravičkom. I jedni i drugi Ćurovi slave Stevanj-dan i još sad imaju kumstvo u svojim starim selima.

Mlađe su porodice:

Jeluše, kojih se ded doselio iz trnavskog sela Loznice, U jednu jelušku kuću privenčao se Đorđević, rodom iz užičkih Dobrača.

Andrića ded Andrija Kandić došao je u ovo selo od Nove Varoši kao dečko.

I Đokovića ded došao je pre više od 80 godina iz istog mesta, odakle i Andrija Kandić.

Bajčetića otac došao je pre 50 godina iz Bukovika kod Nove Varoši i privenčao se u jednu kuću u Grabu. Od ovih su i Bajčetići u Rogači (slave Alempijev-dan).

Babić se pre triestinu godina doselio iz Brezove u srezu moravičkom.

Kovačević u džematu Šipeta je od rogačke porodice Samardžića.

Petković se nedavno iz Goračića privenčao u Grab.

Dedojević se pre petnaestak godina doselio iz Bjelice u Kolašinu (između planine Čičevice i Mokre Gore).
I prema starini porodica vidimo, da je Grab vrlo staro selo. On ima 7 starih porodica sve iz 18-og veka i na njih same dolazi 81 kuća u selu, dok na drugih 12 porodica iz 19-og veka dolazi samo 34 kuće. Prema tome i ako je Grab doseljavanjem neprekidno dobijao nove porodice, ipak su u njemu glavnu masu stanovnika činile stare porodice.
U Grabu ima dva seoska groblja. Seoska je slava prva nedelja po Spasovu-dne.

 

IZVOR: Jovan Erdeljanović, Donje Dragačevo. Priredio saradnik portala Poreklo N. Kuzmanović.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Pedja

    U knjizi Rtari, Radisav Nedovic, navodi da se jedanod Vasilijevica iz Rtara odselio u Grab krajem 19. veka, a da su mu se potomci kasnije odselili u Cacak. Ako neko zna nesto o ovom coveku i njegovim potomcima neka pise. U Grabu koliko mi je poznato danas nema Vasilijevica. Slava Stevandan(9. januar)