Poreklo prezimena Radunčić

1. mart 2013.

komentara: 2

Prezime Radunčić sreće se u crnogorskom primorju, u bokokotorskom naselju Mojdež (kod Herceg Novog). Vredan prilog o bratstvu Radunčić poslao je saradnik portala Poreklo Zoran Đurov Šabović.

Njegovo istraživanje o bratstvu Radunčić, objavljeno u knjizi „Mojdež – prilozi za hroniku sela i rodoslove“, iz 2007. godine, prenosimo u celini.

Tekst je u PDF formatu i možete ga videti ako klinkete na sledeći link: Bratstvo Radunčić iz Mojdeža.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Biljana

    Molim vas za informacije o prezimenu i selu Radun na 25km od Drvara.. tromedja Drvar, Bos. Grahovo i Glamoc
    Unapred hvala

    • Nebojša Novaković

      Štrpci Veliki (Bosansko Grahovo)

      Raduni (10 kuća) slave Sv. Vasilija. Prebegli ovamo iz Gerzova ire 4—5 kolena. Došla njih dvojica braće: Rade (Radun) i Mile.

      Ovaj bio malen pa ga prozvali Malim. Od Rade su Raduni, od Malog Malinovići. Mali se nije zadržao ovde nego otselio u Marinkovce.

      Daljom starinom su iz Crne Gore i zvali su se Injci (Injac), spominju i prezime Konjikušić. To ili im je još starije prezime ili prezime nekog njihovog ogranka.

      Kad su Raduni ovde izbili, bilo mnogo sadašnje zemlje pod borjem i tek je kasnije iskrčena. Zemlja, vele, ovde „pitoma i slatka“

      Izvor: Petar Rađenović „Unac“

      Zanimljivo da je Konjikušića bilo i u okolini Livna.

      Njihovi preci su Daničići, koji vode porijeklo iz Crne Gore. Krećući sa crnogorskog prostora, prvo su se naselili u Gerzovo. Odatle su morali pobjeći zbog sukoba sa Turcima, zbog neke djevojke iz njihova roda.

      Tokom bježanja stigli su u Glamočko polje, gdje mjenjaju prezime iz Daničić u Injac. Kao Injci dolaze u Donje Livanjsko polje, gde dolazi do podjele i razdvajanja familije u nekoliko ogranaka.

      Nije pouzdano utvrđeno kada je i zašto došlo do ovoga, ali se zna da od Injaca postaju Konjihušići. Konjikušići u Čaprazlijama čuvaju predanje da su prezime dobili po uzgoju dobrih jahačkih konja. Konjikušići u Bojmuntama i ovi u Čaprazlijama vode isto porijeklo i smatraju se rodbinom. Svi slave Svetog Vasilija Velikog.

      Od Injaca su poreklom i Pajčini iz okoline Livna. Slava takođe Sv. Vasilije.