Порекло презимена, село Лончаник (Уб) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Лончаник, општина Уб. Изводи из књиге Љубомира Љубе Павловића „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“. Приредио сарадник портала Порекло Порекло становништва села Лончаник, општина Уб. Изводи из књиге Љубомира Љубе Павловића „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“. Приредио сарадник портала Порекло Rating:
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Лончаник (Уб)

Порекло презимена, село Лончаник (Уб)

Порекло становништва села Лончаник, општина Уб. Изводи из књиге Љубомира Љубе Павловића „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.

 

Лончаник је на равници, западно од Пиромана, равно село с многим непресушним потоцима, који се уливају у Тамнаву. Куће су збијене око сеоског језера и до Јошеве, али немају засебних џематских имена.

Долина тамнавска, од почетка до краја, пуна је живобара, млакви и ритова. Земљишта су наводњена, али никад потолита, већ се дају лако каналисати и оцедити. Потолитих земљишта и ритова има у Бровићу, Пироману и Лончанику.

На тамнавској равници налазе се местимична улегнућа округлог или елиптичног облика, која су некада била или су данас испуњена атмосферском бистром водом и народ их зове језерима. Ова језера треба разликовати од омањих водених базена, назватим барама. Језерска дна су блатњава и при крају прелазе у праве тресаве, којих има на доста места у области. Језера ове врсте су Вукићево Језеро у Вукићевици, Станаревића Језеро у Лончанику, Језеро у Орашцу, у Дубрави, Језера у Паљувима, Трлићу, Совљаку итд.

Назив имена Лончаник подсеча на ранија насеља и људске творевине. Лончаник се раније звало Миријево, па кад су се у њему населили некакви лончари и отпочели градити лонце, од тада се село прозвало Лончаник.

Око старих цркава, данашњих манастирина и црквина има свуда и старих гробова и читавих гробаља. Црквине и Лисом Пољу, Совљаку и Лончанику приписују се католичким становницима, па и гробови око њих истим становницима (католочким, оп. Милодан). Стога Мисишта или католичких цркава, по народном предању, пише Љуба Павловић, било је у горе поменута три села.

Стари ваљевски пут није ишао данашњим путем. У област је улазио на Караули, одатле венцем силазио у варошицу Уб, одакле је у Совљаку прелазио Тамнаву, па преко Врела, Такова, Љубинића, Јошеве, Лончаника, Трстенице и Стублина прелазио Колубару, на Царевом Броду.

 

Порекло фамилија-презимена села Лончаник

Презиме – када су досељени – одакле су досељени – крсна слава – напомена:

-Бранковићи и Младеновићи. Видети Младеновићи и Бранковићи.

-Бушиновићи, стара породица, Аранђеловдан.

-Васковићи, прва половина 18. века, Кучи, Никољдан.

-Вулетићи, друга половина 18. века, Мраташић у Колубари, Ђурђевдан.

-Гавриловићи, друга половина 18. века, Оглађеновац у Подгорини, Ђурђиц.

-Јовановићи 1, друга половина 18. века, Осат, Ђурђевдан.

-Јовановићи 2, после 1827. године, Београд, Јовањдан.

-Лончаник, после 1827. године, Врбић у Рађевини, Лазаревдан.

-Милуши, после 1827. године, Хрватска, Никољдан, уљези у Васковиће.

-Мићићи, после 1827. године, Осат, Никољдан, уљези у Васковиће.

-Младеновићи и Бранковићи, прва половина 18. века, Стари Влах, Јовањдан.

-Павловићи, после 1827. године, Бела Крајина, Петровдан.

-Радојичићи, друга половина 18. века, Осладић у Подгорини, Стевањдан.

-Савићи, после 1827. године, Хрватска, Спасовдан.

-Станаревићи, друга половна 18. века, Стара Река у Подгорини, Лучиндан.

-Филиманићи, друга половина 18. века, Драгијевица у Подгорини, Ђурђиц.

 

ИЗВОР: Љубомир Љуба Павловић „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“, издање 1912. године. Приредио сарадник портала Порекло Милодан.


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top