Poreklo prezimena, selo Lončanik (Ub)

28. februar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Lončanik, opština Ub. Izvodi iz knjige Ljubomira Ljube Pavlovića „Antropogeografija valjevske Tamnave“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

 

Lončanik je na ravnici, zapadno od Piromana, ravno selo s mnogim nepresušnim potocima, koji se ulivaju u Tamnavu. Kuće su zbijene oko seoskog jezera i do Joševe, ali nemaju zasebnih džematskih imena.

Dolina tamnavska, od početka do kraja, puna je živobara, mlakvi i ritova. Zemljišta su navodnjena, ali nikad potolita, već se daju lako kanalisati i ocediti. Potolitih zemljišta i ritova ima u Broviću, Piromanu i Lončaniku.

Na tamnavskoj ravnici nalaze se mestimična ulegnuća okruglog ili eliptičnog oblika, koja su nekada bila ili su danas ispunjena atmosferskom bistrom vodom i narod ih zove jezerima. Ova jezera treba razlikovati od omanjih vodenih bazena, nazvatim barama. Jezerska dna su blatnjava i pri kraju prelaze u prave tresave, kojih ima na dosta mesta u oblasti. Jezera ove vrste su Vukićevo Jezero u Vukićevici, Stanarevića Jezero u Lončaniku, Jezero u Orašcu, u Dubravi, Jezera u Paljuvima, Trliću, Sovljaku itd.

Naziv imena Lončanik podseča na ranija naselja i ljudske tvorevine. Lončanik se ranije zvalo Mirijevo, pa kad su se u njemu naselili nekakvi lončari i otpočeli graditi lonce, od tada se selo prozvalo Lončanik.

Oko starih crkava, današnjih manastirina i crkvina ima svuda i starih grobova i čitavih grobalja. Crkvine i Lisom Polju, Sovljaku i Lončaniku pripisuju se katoličkim stanovnicima, pa i grobovi oko njih istim stanovnicima (katoločkim, op. Milodan). Stoga Misišta ili katoličkih crkava, po narodnom predanju, piše Ljuba Pavlović, bilo je u gore pomenuta tri sela.

Stari valjevski put nije išao današnjim putem. U oblast je ulazio na Karauli, odatle vencem silazio u varošicu Ub, odakle je u Sovljaku prelazio Tamnavu, pa preko Vrela, Takova, Ljubinića, Joševe, Lončanika, Trstenice i Stublina prelazio Kolubaru, na Carevom Brodu.

 

Poreklo familija-prezimena sela Lončanik

Prezime – kada su doseljeni – odakle su doseljeni – krsna slava – napomena:

-Brankovići i Mladenovići. Videti Mladenovići i Brankovići.

-Bušinovići, stara porodica, Aranđelovdan.

-Vaskovići, prva polovina 18. veka, Kuči, Nikoljdan.

-Vuletići, druga polovina 18. veka, Mratašić u Kolubari, Đurđevdan.

-Gavrilovići, druga polovina 18. veka, Oglađenovac u Podgorini, Đurđic.

-Jovanovići 1, druga polovina 18. veka, Osat, Đurđevdan.

-Jovanovići 2, posle 1827. godine, Beograd, Jovanjdan.

-Lončanik, posle 1827. godine, Vrbić u Rađevini, Lazarevdan.

-Miluši, posle 1827. godine, Hrvatska, Nikoljdan, uljezi u Vaskoviće.

-Mićići, posle 1827. godine, Osat, Nikoljdan, uljezi u Vaskoviće.

-Mladenovići i Brankovići, prva polovina 18. veka, Stari Vlah, Jovanjdan.

-Pavlovići, posle 1827. godine, Bela Krajina, Petrovdan.

-Radojičići, druga polovina 18. veka, Osladić u Podgorini, Stevanjdan.

-Savići, posle 1827. godine, Hrvatska, Spasovdan.

-Stanarevići, druga polovna 18. veka, Stara Reka u Podgorini, Lučindan.

-Filimanići, druga polovina 18. veka, Dragijevica u Podgorini, Đurđic.

 

IZVOR: Ljubomir Ljuba Pavlović „Antropogeografija valjevske Tamnave“, izdanje 1912. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.