Poreklo prezimena, selo Kršna Glava (Ub)

28. februar 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Kršna Glava, opština Ub. Izvodi iz knjige Ljubomira Ljube Pavlovića „Antropogeografija valjevske Tamnave“. Stanje iz 1912. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

 

Kršna Glava je pod Blizonjskim Visom, brdovito i neravno selo, s kućama rasturenim u male džematiće niz Dokmiricu, s obe strane. Kršna Glava je raselica susednog sela Dokmira.

Kao jedino polje u Tamnavi moglo bi se uzeti Reljino Polje u Kršnoj Glavi, ispod Blizonjskog Visa. Ovo polje nije ni nalik na planinska i druga polja u kolubarskim i podgorskim selima; ni po obimu, ni po prostranstvu, ni po obliku, ni po svojim fizičkim osobinama ne može se porediti s Mravinjcima na Povlenu ili Divčibarama na Maljenu ili Poćutom pod Jablanikom.

Kameničke i Ljutičke zajednice u Šeševici, u prostoru preko 130 ha opet su šumske zajednice, ali lošije vrednosti od prostora obuhvaćenim Koceljevačkim šumama u prostoru od preko 400 ha i selima koja pripadaju tim prostorima. Zajednice brdskih sela: Stepanja, bajevca, Vrhovina i Kršne Glave su seoski ispusti, dokle zajednice: Goločela, Kozarice, Novaka i Slatine su šumske celine, samo manjeg obima. Šumski kompleksi ove vrste su: Burovača u Bukoru i Galovićima, Gaj, Cerov Rt i Braznik u Crniljenjvu, Goločelu i Miličinici, Avala u Raduši, Slatini, Čučugama i Pambukovici, Bobija u Kršnoj Glavi i Dokmiru, Posovo u Goloj Glavi i Brankovini i dr.

U Čučugama, Kršnoj Glavi, Slatini i Dokmiru pojedini delovi sela polažu zajednička prava na kamenolome i daju ih pod zakup.

Selo Kršna Glava je dobilo taj naziv po osobinama zemljišta na kojem se nalazi.

Stara groblja poznata su pod osobnim imenima: Bobije, Umke i Staro Groblje. Bobije postoje u Dokmiru, Kršnoj Glavi, Kožuharu, Družetiću i Tularima.

Krajem 18. veka postojala je u Dokmiru, pri tadašnjem (i današnjem) manastiru, kamenorezačka i slikarska škola, čiji su đaci pred pismenosti rezanju i izradi ikona, malanju, izradi i potpisivanju spomenika. I danas se zna da su neki od: Molerovića-Popovića iz Bajevca, Matiće-Pureševića iz Kršne Glave, Popovića-Balačana i Dabića iz Gole Glave, Miloševića iz Svileuhe, Glišića iz Dokmira, Nikolajevića iz Babine Luke, Nenadovića iz Brankovine, Đikića iz Sovljaka itd, bili đaci iste škole, što i sam Prota Mateja pominje u svojim „Memoarima“, kada je učio vrletni bukvar kod popa Stanoja iz Kršne Glave.

Dvori Relje Krilatice priča se, da su bili u Kršnoj Glavi, pod Blizonjskim Visom. Ni traga nema od dvorova, ali Reljino Polje i kamenje po njemu, vinogradi u Dokmiru i Bobiji, priča se, da su još od Relje. Reljino polje nema na sebi ništa drugo do nekoliko kamenova, na kome su zasedavale sreske tamnavske skupštine krajem 18. i početkom 19. veka, piše u „Memoarima“ Prote Mateje Nenadovića.

Selo Kršna Glava je, kao što je već rečeno, raselica Dokmira a to se, po predanju desilo pre 200 (sada 300) godina, piše Ljuba Pavlović.

Kao što je Ilija Đelmaš iz Gvozdenovića na svom spomeniku napisao poreklo svoje porodice isto je učinio i Vasilj Pureš iz Kršne Glave.

 

Poreklo familija-prezimena sela Kršna Glava

Prezime – kada su doseljeni – odakle su doseljeni – krsna slava – napomena:

-Andrići, druga polovina 18. veka, Osladić u Podgorini, Jovanjdan.

-Davidovići i Jovići. Videti Jovići i Davidovići.

-Jovići i Davidovići, druga polovina 18. veka, Bastav u Rađevini, Đurđevdan.

-Lazići, posle 1827. godine, Gostinica-okrug užički, Đurđic.

-Matići i Pureševići. Videti Pureševići i Matići.

-Miletići, posle 1827. godine, Bela Krajina, Đurđic.

-Milićevići, prva polovina 18. veka, Sjenica, Sv. Petka.

-Pantelići, posle 1827. godine, Strmovo-okrug užički, Stevanjdan.

-Petrovići, posle 1827. godine, Strmovo-okrug užički, Đurđevdan.

-Popovići*, prva polovina 18. veka, Stari Vlah, Sv. Joakim i Ana.

*Popovići ovog sela, doskorašnja sveštenička porodica, doseljena prvo u Dokmir i naseljena na manastirskom imanju, deobom ova dva sela, pripala je Kršnoj Glavi. Iz ove porodice je pop Timotije Radukić iz 1735. godine (kako piše na spomeniku), sveštenik dokmirski.

-Pureševići* i Matići, prva polovina 18. veka, Sjenica, Ignjatijevdan.

*U Dokmir su se naselila 3 brata: Pureš (Matija), Petko, i Vilip (Filip-Viša). Posle deobe Viša ostane u Dokmiru, Petko ode u Kalinovce, Pureš pređe samo preko Bobije u Kršnu Glavu i osnuje novo selo.

-Stevanovići 1, druga polovina 18. veka, Osečina u Podgorini, Nikoljdan.

-Stevanovići 2, posle 1827. godine, Stara Reka u Podgorini, Jovanjdan, poveća zadruga.

 

IZVOR: Ljubomir Ljuba Pavlović „Antropogeografija valjevske Tamnave“, izdanje 1912. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Danica Rankovic

    Dali neko zna nesto o Rankovicima iz Krsne Glave ? Doksija Rankovic Velisav Zivko Milojka. Hvala u napred.