Poreklo prezimena Bulat

22. februar 2013.

komentara: 1

[toggle title=”TESTIRANI BULATI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Bulat 

Haplogrupa: E1b1-V13

Poreklo: Buzeta, opština Glina, Banija

Krsna slava: Mitrovdan

Kontakt: [email protected]


_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

 

Bulati na Baniji

Prema podacima iz 1948. godine, na Baniji je popisano blizu 50 kuća Bulata. Najviše ih je bilo na području Gline, u Brestiku (12 kuća), Brubnu (1 kuća), Buzeti (9 kuća), Dabrini (4 kuće), Dragotini (3 kuće) i Majskim Poljanama (2 kuće). Brojni su bili i na području Vrginmosta, u Brnjavcu (1 kuća), Vrginmostu (1 kuća), Donjem Kirinu (8 kuća), Pješčanici (3 kuće) i Podgorju (4 kuće)

Na osnovu podataka šematizma Gornjokarlovačke eparhije iz 1883. godine, vidimo da su Bulati u to vrijeme slavili dvije krsne slave, Mitrovdan (26. X / 8. XI) i Nikoljdan (6. XII / 19. XII).

Prvi pomen Bulata na Baniji nalazimo 1755. godine, kada se pominju Luka i Jovan Bulat kao inkvilini (seljaci bez zemlje) u Kirinu.

Ostaje otvoreno pitanje kada su se tačno Bulati doselili na Baniju, ali se na osnovu pomena Bulata kao turskih podanika na Suvoj međi (1754) i kao inkvilina na Baniji (1755) može pretpostaviti da je to bilo polovinom XVIII vijeka.

Predanja

Sami banijski Bulati imaju maglovito predanje o daljem porijeklu iz Crne Gore, ali ništa bliže određeno i bez pominjanja bilo kakvih usputnih stanica.

Međutim, Milan Karanović je početkom XX vijeka zabilježio na području Suve međe, u Lubardi kod Bužima, dio sela koji se naziva Bulatovo kućište (postoji i Bulacka kruška na samoj međi Bosanske krajine i Banije, između Banjana i Ljubine), a arhivski dokumenti iz polovine XVIII vijeka bilježe Bulate kao turske podanike baš na području Bužima (jedan dokument iz 1754. godine bilježi Jovana, Božu i Savu Bulata sa područja Bužima). Na osnovu toga se može pretpostaviti da su Bulati na Baniju prešli sa Suve međe, tačnije sa područja Bužima.

Genetika

Na osnovu analize Y hromozoma, utvrđeno je da Bulati iz Buzete pripadaju mediteranskoj haplogrupi E1b1-V13, da imaju vrlo specifičan haplotip i da samim tim među testiranim porodicama nemaju nekih bližih poklapanja.

AUTOR: Saradnik portala Poreklo Petar Demić

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Branko Bulatović

    Bulati su Bulatovići koji su u 17.vijeku došli na Hvar, u Sućuraj. Kasnije su se pokatoličili, a krajem 19.vijeka doselio se Petar u Beograd i vratio u pravoslavnu vjeru. I danas u Bg živi njegov unuk Dr Petar, koji ima dva sina.