На данашњи дан: Рођен глумац Раша Плаовић

7. фебруар 2013.

коментара: 0

7. фебруара 1899. – Рођен Радомир Раша Плаовић, српски глумац, позоришни редитељ, писац позоришних текстова, теоретичар и позоришни педагог.

Рођен  је на Убу, где је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је на Филозовском и Грађевинском факултету у Београду. Рано је почео да се бави глумом (још као студент био је ангажован у Народном позоришту) и то је определило његов живот без обзира на његово образовање.

Радомир Раша Плаовић је био позоришни глумац. На сцени Народног позоришта се први пут појавио у улози Првог момка у Драгашевићевом комаду Хајдук Вељко 1.02.1921., године, а стални члан Националног театра постао је 1922. године. Раша Плаовић је важио за изванредно обдареног глумца, једног од најистакнутијих домаћих позоришних уметника који је снажно утицао на развој позоришта у Србији. Првак Драме, редитељ, а једно време и директор Драме, представама је приступао с дубоким емоционалним, психолошким и интелектуалним понирањем у ликове које је играо. У његове најважније улоге убрајају се Хамлет, Антонио у Јулију Цезару, Јаго у Отелу, Хенрик IV, Леоне у Господи Глембајевима, Митке у Коштани и др.

Једно време био је професор на Факултету драмских уметности у Београду. Његови најпознатији ученици били су Љуба Тадић и Петар Банићевић. Поред педагошког рада на Факултету драмских уметности у Београду, педагогијом се бавио и на Музичкој академији у Београду. Објавио је више драма као и неколико књига посвећених глуми режији и рецитовању. Драме су му извођене у позориштима у Београду, Нишу, Новом Саду, Панчеву, Призрену, Вршцу, Крагујевцу, Сремској Митровици, Зрењанину, Прокупљу, Сомбору, Крушевцу, Приштини, Врању, Зајечару и Суботици у периоду од 1938. до 1961. године.

Данас његово име носи сцена Народног позоришта у Београду, Аматерско позориште у Убу, као и награда Раша Плаовић намењена најбољем позоришном глумцу у Србији, која се додељује сваке године.

Преминуо је у Београду 29.10.1977. године.

 

ИЗВОР: Википедија

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3kdYRA8LCqk&feature=related[/youtube]

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.