Na današnji dan: Rođen glumac Raša Plaović

7. februar 2013.

komentara: 0

7. februara 1899. – Rođen Radomir Raša Plaović, srpski glumac, pozorišni reditelj, pisac pozorišnih tekstova, teoretičar i pozorišni pedagog.

Rođen  je na Ubu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Filozovskom i Građevinskom fakultetu u Beogradu. Rano je počeo da se bavi glumom (još kao student bio je angažovan u Narodnom pozorištu) i to je opredelilo njegov život bez obzira na njegovo obrazovanje.

Radomir Raša Plaović je bio pozorišni glumac. Na sceni Narodnog pozorišta se prvi put pojavio u ulozi Prvog momka u Dragaševićevom komadu Hajduk Veljko 1.02.1921., godine, a stalni član Nacionalnog teatra postao je 1922. godine. Raša Plaović je važio za izvanredno obdarenog glumca, jednog od najistaknutijih domaćih pozorišnih umetnika koji je snažno uticao na razvoj pozorišta u Srbiji. Prvak Drame, reditelj, a jedno vreme i direktor Drame, predstavama je pristupao s dubokim emocionalnim, psihološkim i intelektualnim poniranjem u likove koje je igrao. U njegove najvažnije uloge ubrajaju se Hamlet, Antonio u Juliju Cezaru, Jago u Otelu, Henrik IV, Leone u Gospodi Glembajevima, Mitke u Koštani i dr.

Jedno vreme bio je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegovi najpoznatiji učenici bili su Ljuba Tadić i Petar Banićević. Pored pedagoškog rada na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, pedagogijom se bavio i na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Objavio je više drama kao i nekoliko knjiga posvećenih glumi režiji i recitovanju. Drame su mu izvođene u pozorištima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Pančevu, Prizrenu, Vršcu, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Prokuplju, Somboru, Kruševcu, Prištini, Vranju, Zaječaru i Subotici u periodu od 1938. do 1961. godine.

Danas njegovo ime nosi scena Narodnog pozorišta u Beogradu, Amatersko pozorište u Ubu, kao i nagrada Raša Plaović namenjena najboljem pozorišnom glumcu u Srbiji, koja se dodeljuje svake godine.

Preminuo je u Beogradu 29.10.1977. godine.

 

IZVOR: Vikipedija

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3kdYRA8LCqk&feature=related[/youtube]

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.