Na današnji dan: Umro general Pavle Jurišić Šturm

14. januar 2013.

komentara: 0

14. januara 1922. – Umro Pavle Jurišić Šturm, srpski general tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Veteran Francusko-pruskog rata.

Rodio se 22. avgusta 1848. godine u Zgorželcu (Lužica), od oca Lužičkog Srbina. Vojnu akademiju je završio u Vroclavu (Šleska). Ime mu je bilo Pavel Šturm (Paulus Eugen Sturm). Po završenoj vojnoj školi kao oficir Pruske sa činom vodnika učestvuje u francusko-pruskom ratu (1870 — 1871).

Došao je u Srbiju pre srpsko-turskih ratova da predaje na srpskoj vojnoj akademiji. Zaljubio se u Srbiju, oženio Srpkinjom Savkom i promenio ime Pavel u Pavle, a prezime Šturm u Jurišić (nem. Sturm znači juriš). Prezime Šturm je zadržao kao alijas. Kao krsnu slavu uzeo je Svetog Savu, mada jedan deo porodice Jurišić-Šturm slavi Svetog Jovana. Oni se vezuju za daljeg rođaka Pavlovog, Mihaela fon Šturma (Mihailo Jurišić) oženjenog Milevom (rođenom Tokalić).

Pavlov rođeni brat Evgenije Jurišić Šturm takođe je bio dobrovoljac srpske vojske.

Pavle je imao samo jednog sina kome je dao ime Pavle Jurišić mlađi. Mlađi Pavle je za vreme Prvog svetskog rata bio major u srpskoj vojsci, a posle aprilskog sloma 1941, pridružio se Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini Draže Mihailovića. Gestapo ga je uhvatio i streljao. Po priči očevidaca, ponuđeno mu je bilo da bude oslobođen i da nastavi život u kućnom pritvoru, budući da je nemačkog porekla, ali je Pavle to odbio govoreći da je srpski oficir.

Služba u srpskoj vojsci

Pavle Jurišić Šturm je u srpsku vojsku primljen kao poručnik, dobrovoljac, 15. juna 1876. i čestvuje u srpsko-turskim ratovima (1876-1878). Kapetan 2. klase je postao 27. januara 1877, kapetan 1. klase 10. avgusta 1883, major 17. marta 1885, potpukovnik 30. septembra 1892, pukovnik 22. februara 1897. i general 2. novembra 1912.

Ističe se kao komandant Šabačkog i Posavsko-Tamnavskog bataljona u srpsko-turskom ratu 1876.-1877., posebno u borbama kod sela Lešnice i Popova. Zbog toga je odlikovan Ordenom Takovskog krsta i unapređen u čin kapetana.

U idućem srpsko-turskom ratu 1877.-1878. komanduje 1. dobrovoljačkim pukom, a zatim Krajinskim kombinovanim pukom kod Bele Palanke i Pirota. Kraj rata je dočekao sa činom komandanta puka.

U srpsko-bugarskom ratu 1885. komanduje 6. pukom Drinske divizije.

Uoči balkanskih ratova Pavle Jurišić bio je nekoliko godina na položaju ađutanta kralja Petra. Više je anegdota nego istorijska činjenica, da ga je kralj uzeo uza se da bi mu se odužio što mu je spasao život. Naime, u francusko-pruskom ratu našli su se kao ratnici na suprotnim stranama, pa je Šturm svom ratnom zarobljeniku Petru Karađorđeviću poštedeo život. Štagod bilo, kralj Petar je s razlogom imao najveće poverenje u izuzetne vojničke sposobnosti generala Jurišića-Šturma.

Tokom balkanskih ratova komanduje Drinskom divizijom, koja se posebno istakla u Kumanovskoj bici probivši tursku odbranu.

Prvi svetski rat dočekao je na čelu III armije. Velikim zalaganjem njegove III armije sprečen je prodor austrougarskih trupa u Srbiju čime je generalu Stepi Stepanoviću i njegovoj II armiji omogućeno da izvrši raspoređivanje i odnese prvu pobedu Antante nad Centralnim silama u tzv. Cerskoj bici.

Kao komandant III armije učestvovao je u operacijama srpske vojske tokom jeseni 1914. godine, čija je posledica bila veličanstvena pobeda u Kolubarskoj bici. Tokom združenog napada na kraljevinu Srbiju 1915. godine u kome su učestvovale Austrougarska, carevina Nemačka i kraljevina Bugarska trupe pod njegovom komandom su pružale odlučan otpor XI nemačkoj armiji sprečavajući njen prodor ka Moravskoj dolini.

General Pavle Jurišić Šturm je, što se malo zna, kao komandant Treće srpske armije doživeo da se u Prvom svetskom ratu bori protiv nemačkih i pruskih armija kojima je komandovao njegov nekadašnji klasni drug iz oficirske škole i ratni drug iz francuko-pruskog rata feldmaršal Makenzen.

Trećom armijom komanduje i na Solunskom frontu do avgusta 1916.

Penzionisan je 8. novembra 1921. godine, a preminuo u Beogradu 14. januara 1922. godine. Sahranjen je na Novom groblju. Odlikovan je Ordenom Karađorđeve Zvezde sa mačevima, Ordenom Belog Orla sa mačevima, Ordenom Takovskog krsta, i drugim odlikovanjima.

IZVOR: Vikipedija

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.