На данашњи дан: Умро генерал Павле Јуришић Штурм

14. јануара 2013.

коментара: 0

14. јануара 1922. – Умро Павле Јуришић Штурм, српски генерал током Балканских ратова и Првог светског рата. Ветеран Француско-пруског рата.

Родио се 22. августа 1848. године у Згоржелцу (Лужица), од оца Лужичког Србина. Војну академију је завршио у Вроцлаву (Шлеска). Име му је било Павел Штурм (Paulus Eugen Sturm). По завршеној војној школи као официр Пруске са чином водника учествује у француско-пруском рату (1870 — 1871).

Дошао је у Србију пре српско-турских ратова да предаје на српској војној академији. Заљубио се у Србију, оженио Српкињом Савком и променио име Павел у Павле, а презиме Штурм у Јуришић (нем. Sturm значи јуриш). Презиме Штурм је задржао као алијас. Као крсну славу узео је Светог Саву, мада један део породице Јуришић-Штурм слави Светог Јована. Они се везују за даљег рођака Павловог, Михаела фон Штурма (Михаило Јуришић) ожењеног Милевом (рођеном Токалић).

Павлов рођени брат Евгеније Јуришић Штурм такође је био добровољац српске војске.

Павле је имао само једног сина коме је дао име Павле Јуришић млађи. Млађи Павле је за време Првог светског рата био мајор у српској војсци, а после априлског слома 1941, придружио се Југословенској војсци у отаџбини Драже Михаиловића. Гестапо га је ухватио и стрељао. По причи очевидаца, понуђено му је било да буде ослобођен и да настави живот у кућном притвору, будући да је немачког порекла, али је Павле то одбио говорећи да је српски официр.

Служба у српској војсци

Павле Јуришић Штурм је у српску војску примљен као поручник, добровољац, 15. јуна 1876. и чествује у српско-турским ратовима (1876-1878). Капетан 2. класе је постао 27. јануара 1877, капетан 1. класе 10. августа 1883, мајор 17. марта 1885, потпуковник 30. септембра 1892, пуковник 22. фебруара 1897. и генерал 2. новембра 1912.

Истиче се као командант Шабачког и Посавско-Тамнавског батаљона у српско-турском рату 1876.-1877., посебно у борбама код села Лешнице и Попова. Због тога је одликован Орденом Таковског крста и унапређен у чин капетана.

У идућем српско-турском рату 1877.-1878. командује 1. добровољачким пуком, а затим Крајинским комбинованим пуком код Беле Паланке и Пирота. Крај рата је дочекао са чином команданта пука.

У српско-бугарском рату 1885. командује 6. пуком Дринске дивизије.

Уочи балканских ратова Павле Јуришић био је неколико година на положају ађутанта краља Петра. Више је анегдота него историјска чињеница, да га је краљ узео уза се да би му се одужио што му је спасао живот. Наиме, у француско-пруском рату нашли су се као ратници на супротним странама, па је Штурм свом ратном заробљенику Петру Карађорђевићу поштедео живот. Штагод било, краљ Петар је с разлогом имао највеће поверење у изузетне војничке способности генерала Јуришића-Штурма.

Током балканских ратова командује Дринском дивизијом, која се посебно истакла у Кумановској бици пробивши турску одбрану.

Први светски рат дочекао је на челу III армије. Великим залагањем његове III армије спречен је продор аустроугарских трупа у Србију чиме је генералу Степи Степановићу и његовој II армији омогућено да изврши распоређивање и однесе прву победу Антанте над Централним силама у тзв. Церској бици.

Као командант III армије учествовао је у операцијама српске војске током јесени 1914. године, чија је последица била величанствена победа у Колубарској бици. Током здруженог напада на краљевину Србију 1915. године у коме су учествовале Аустроугарска, царевина Немачка и краљевина Бугарска трупе под његовом командом су пружале одлучан отпор XI немачкој армији спречавајући њен продор ка Моравској долини.

Генерал Павле Јуришић Штурм је, што се мало зна, као командант Треће српске армије доживео да се у Првом светском рату бори против немачких и пруских армија којима је командовао његов некадашњи класни друг из официрске школе и ратни друг из француко-пруског рата фелдмаршал Макензен.

Трећом армијом командује и на Солунском фронту до августа 1916.

Пензионисан је 8. новембра 1921. године, а преминуо у Београду 14. јануара 1922. године. Сахрањен је на Новом гробљу. Одликован је Орденом Карађорђеве Звезде са мачевима, Орденом Белог Орла са мачевима, Орденом Таковског крста, и другим одликовањима.

ИЗВОР: Википедија

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.