Poreklo Zorana Stanića (Prvi glas Srbije)

8. januar 2013.

komentara: 2

Zoran StanićROĐEN: 19. marta 1994. u Vojniću (Kordun, u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini)

RODITELJI: Otac Đorđe Stanić (18.01.1964), rođen u Svračkovom Selu (Lika), bavi se muzikom, pevanjem; majka Zagorka (Vukobratović), rođena u Korenici (Lika) 14.10.1969, završila Pedagošku školu.

KRSNA SLAVA: Sv. Arhanđel (Stanići), Sv. Jovan (Vukobratovići)

O PRECIMA:

Očeva strana: Deda po ocu se zove Čedo, a baka Smilja (dev. Lemajić). Živeli su u Svračkovom Selu, odakle su i rodom. Bavili su se poljoprivredom. Pradeda po očevoj muškoj liniji se zvao Đuro, a prababa Boja (dev. Marinković). Pradeda po očevoj ženskoj liniji se zvao Dušan Lemajić, a prababa Mara.

Majčina strana: Deda po majci se zove Boško, a baka Mira (dev. Žakula). Žive u Korenici, odakle su i rodom. Boško je bio trgovac, a Mira radila kao administrator u opštini Korenica. Pradeda po majčinoj muškoj liniji se zvao Dane Vukobratović, a prababa Danica. Pradeda po majčinoj ženskoj liniji se zvao Kosta Žakula, a prababa Milka.

O POREKLU PREZIMENA: Po pričama, Zoranovi Stanići potiču sa Kosova. U Svračkovo Selo Stanići su se naselili iz Vodoteča (Brinje, severna Lika) posle proterivanja Turaka iz južnog dela Like, krajem 17. veka.

O ZAVIČAJU: Stanići su iz Svračkovog Sela, naselja u Hrvatskoj, koje je u sastavu opštine Udbina. To je rodno selo Manojla Grbića, autora knjige Karlovačko vladičanstvo. Svračkovo Selo nalazi se na 30 kilometara od Korenice, gde su Zoran i njegova porodica živeli do 1995. godine, kada su u „Oluji“ napustili svoj zavičaj. Odlazak za Srbiju je trajao pet-šest dana. Put je, kažu Stanići, bio dug i tužan.

RATNA PRIČA: U Drugom svetskom ratu pradeda Kosta Žakula je bio zarobljen u logoru u Austriji.

PORODICA: Otac Đorđe, muzičar, mama Zagorka, domaćica, brat Milan, zaposlen u jednoj firmi u Inđiji.

BIOGRAFIJA: Do „Oluje“, 5. avgusta 1995. Zoran Stanić je živeo u Korenici (Lika). U Srbiju je došao sa 18 meseci, gde se njegova porodica najpre stacionirala u selu Podunavci, između Kraljeva i Vrnjačke Banje. Tu su živeli tri godine, da bi se odatle preselili u Inđiju. U toku izbeglištva, Zoran se našao u zdravstvenom problemu opasnom po život, zbog čega je proveo tri nedelje u bolnici.

U Inđiji je Zoran krenuo u prvi razred. Do četvrtog razreda je bio u Osnovnoj školi „Jovan Popović“, a onda se prebacio u Osnovnu školu „Petar Kočić“. Osnovnu školu je završio kao vukovac. Upisao je srednju Turističku školu, koju upravo završava.

Sa muzikom je počeo da se bavi u osmom razredu osnovne škole, sa par drugara. Napravili su bend SKY WINGS koji je i dalje aktivan. Zoran je prva gitara i prvi glas benda. Prijavio se u Prvi glas Srbije i u prošlom takmičenju, ali nije imao uspeha, kao što je to sad slučaj.

IZVOR: Porodica Zorana Stanića za portal Poreklo

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=X5wyRvcIW9M&feature=related[/youtube]

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Zorane, mozes da mi das tvoj broj mobilnog telefona? Ja sam tvoj najveci fan, slala sam ti 10 poruka svakog tvog nastupa u Prvom glasu Srbije. Voli te Kristina Gavrilovic
    cmoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooook
    cmoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooook
    cmoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooook
    cmoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooook
    cmoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooook