Poreklo prezimena, selo Uzem (Kriva Palanka, Makedonija)

7. januar 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Uzem, opština Kriva Palanka. Stanje iz 1975. godine

 

Današnje stanovništvo:

Kako je i napred izneto, užem su naselili stanovnici iz drugih sela i krajeva. Naseljavanje je izvršeno u prvoj polovini 19. veka. U svakoj mahali živi samo jedan rod. Zato su imena rodova i mahala ista.

Na padini levo od Krive reke je rod  Stravici (13 k). Poreklo im je iz okoline Vranja u Srbiji. Znaju ovu genealogiju: Sande (živ, 51 godina) – Maksim – Stojan – Ranko – Ivko, osnivač roda koji se doselio.

Na planinskoj padini desno od Krive reke su ovi rodovi: Vitanovc(10 k), Manđelci (oko 10 k), Barbulci (8 k), Dalnomalci (7 k), Štićarci (6 k), Korteljarci (5 k), Đošini (4 k) i Jančevci (3 k). Za njihovo mesto starine nisam doznao.

Na dolinskom dnu kraj Krive reke je mahala R e k a (5 k). Tu žive stanovnici koji su se spustili iz napred pomenutih viših seoskih mahala.

 

Iseljenici:

Privlačna snaga industrije i škola jako podstiču iseljavanje. Zato iz Uzema ima dosta iseljenog mlađeg sveta. Posledica tih iseljavanja osetila se u stočarstvu i zemljoradnji. Ovde je pretežno ostala starija radna snaga. Jedan seljak rekao mi je: “ Mladež se gospodi, otide u gradove. “ Nakon poslednjeg rata iseljeno je oko 30 porodica.

Određenije se zna o ovim iseljenicima: Stojančevi (1 k) žive u selu Vidovištu kod Kočana. – Čekanci (1 k) i Dejanovi (1 k) žive u selu Peširovu na Ovčem polju.

 

IZVOR: Krivopalanačka oblast, Jovan F. Trifunoski, 1975. godine

PRIREDIO: Saradnik portala Poreklo Nebojša Novaković

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. molila bih posto mi hitno treba poreklo prezimena atanasovski da ko zna da mi iskuca na :[email protected]…hvala!:)