Порекло презимена, село Узем (Крива Паланка, Македонија)

Порекло становништва села Узем, општина Крива Паланка. Стање из 1975. године

 

Данашње становништво:

Како је и напред изнето, ужем су населили становници из других села и крајева. Насељавање је извршено у првој половини 19. века. У свакој махали живи само један род. Зато су имена родова и махала иста.

На падини лево од Криве реке је род  Стравици (13 к). Порекло им је из околине Врања у Србији. Знају ову генеалогију: Санде (жив, 51 година) – Максим – Стојан – Ранко – Ивко, оснивач рода који се доселио.

На планинској падини десно од Криве реке су ови родови: Витановци (10 к), Манђелци (око 10 к), Барбулци (8 к), Далномалци (7 к), Штићарци (6 к), Кортељарци (5 к), Ђошини (4 к) и Јанчевци (3 к). За њихово место старине нисам дознао.

На долинском дну крај Криве реке је махала Р е к а (5 к). Ту живе становници који су се спустили из напред поменутих виших сеоских махала.

 

Исељеници:

Привлачна снага индустрије и школа јако подстичу исељавање. Зато из Узема има доста исељеног млађег света. Последица тих исељавања осетила се у сточарству и земљорадњи. Овде је претежно остала старија радна снага. Један сељак рекао ми је: “ Младеж се господи, отиде у градове. “ Након последњег рата исељено је око 30 породица.

Одређеније се зна о овим исељеницима: Стојанчеви (1 к) живе у селу Видовишту код Кочана. – Чеканци (1 к) и Дејанови (1 к) живе у селу Пеширову на Овчем пољу.

 

ИЗВОР: Кривопаланачка област, Јован Ф. Трифуноски, 1975. године

ПРИРЕДИО: Сарадник портала Порекло Небојша Новаковић

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. molila bih posto mi hitno treba poreklo prezimena atanasovski da ko zna da mi iskuca na :[email protected]…hvala!:)