Порекло писца Владимира Кецмановића

24. новембра 2012.

коментара: 4

Владимир КецмановићРОЂЕН: У Сарајеву 3. јула 1972. године

РОДИТЕЉИ: Отац Ненад Кецмановић, професор Факултета политичких наука у Сарајеву и Београду; мајка Наташа (дев. Парежанин), рођена у Сарајеву, пореклом Херцеговка, завршила књижевност, радила као лектор и уредник у области издаваштва.

КРСНА СЛАВА: Свети апостоли Вартоломеј и Варнава (Кецмановићи), Лазарева субота (Парежанини)

О ПРЕЦИМА: Мој деда по оцу Илија је пореклом из Босанског Петровца, школовао се у Паризу и Бечу, живео у Београду, Сарајеву, Бања Луци… Деда Илија је био историчар књижевности, оснивач издавачке куће Космос, у оквиру које је покренуо чувену едицију Каријатиде. Баба по оцу, Милица (дев. Ракетић) је родом из Аранђеловца, док су јој родитељи из Чачка и Градишта на Дунаву. Баба Милица је била професор латинског и француског језика. Мој деда по мајци је Недељко Парежанин, рођен у селу Пареж између Билеће и Требиња, које се данас налази испод језера хидроелектране на Требишњици. Био је књижевник. Баба по мајци Божица (дев. Ћук), била је службеница.

РАТНИЦИ: У Првом светском рату је учестовао прадеда Душан Ракетић, као и прадеда Никола Парежанин. Он је био печалбар у Америци и вратио се као добровољац. Деда Душан се вратио из рата, али је умро убрзо од последица болести.

ПОРОДИЧНА АНЕГДОТА: Кецмановићи, свештеничка породица, воде порекло од породице Кецман, а новом презимену кумовао је Васа Пелагић код ког је чукундеда Илија учио богословију. Када је чуо како се презива, Васа му је рекао: “Какво ти је то презиме, ко швапско? Зашто не додаш -овић?” И тако су настали Кецмановићи.

ПОРОДИЦА: Супруга Маријана (дев. Пешић) родом из Лесковца, ћерка Наталија.

БИОГРАФИЈА: Завршио основну и средњу у Сарајеву, а Филолошки факултет – општу књижевност са теоријом књижевности у Београду. За кратку причу “Хистерија” 1990. године добио Андрићеву награду на југословенском конкурсу листа “Ослобођење” за најбољу кратку причу. Сачинио је избор дела Душана Радовића и Душана Петричића за књигу Душкова кућа, која је на Београдском Сајму књига 2004. проглашена дечијом књигом године. До сада је објавио више приповедака и романе “Последња шанса”, 1999, “Садржај шупљине” 2001, “Феликс” (награда Бранко Ђопић САНУ, био у најужем избору за НИН-ову награду 2007. године), “Топ је био врео” (награде Меша Селимовић, Борислав Пекић 2008, био у најужем избору за готово све остале релевантне књижевне награде), “Сибир” 2011.

Управо му излази збирка прича “Зидови који се руше”. Био сарадник на сценарију за филм “Непријатељ” Дејана Зечевића. По роману “Топ је био врео” је снимљен истоимени филм.

Кецмановићева проза превођена је на енглески, француски, немачки, украински и румунски језик.

Власник је издавачке куће ВИА. Стални је колумниста листа Политика и повремени колумниста више дневних листова.

 

ИЗВОР: Владимир Кецмановић за портал Порекло

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

 1. Звонко

  Поштовани господине,
  данас сам прочитао јучерашњи чланак у “Вечерњим новостима”, па бих у вези са тиме неколико речи о Владимиру Ваухнику (и поред тога што је реч о роману). Владимир Ваухник није никада био енглески шпијун. Можда једно време немачки, али из Италије, док није италија капитулирала 1943.
  Подаци: Мемоари Валтера Шелемберга, поглавље XVII, Шпијунажа у високом друштву, стр. 200 – 209. издање РАД, Београд 1958.године
  Господин пуковник Ваухник је био обавештајац караљевске владе у Лондону (шта су они радили са подацима које је он слао, то је друга прича), припадник четничког покрета ( као и Леон Штукељ, Бајц, Рупников син итд)
  Ето вам информације.

  С уважавањем

  Ѕвоко Шабан

 2. Рођаче, (дозволи да те тако зовем и да те не персирам, много сам матор).
  Постоји још једна теорија о пореклу нашег презимена Кецман. Чини ми се да је она доста вероватна, па можда и прихватљива. Наиме, њу сам сазнао индиректно, од ујака Илије Матерића. Не знам како је он до ње дошао, али прича потиче од неког кустоса Сарајевског музеја револуције и гласи:
  Чувене вратоломејске ноћи (1526 г.) и великог “покрштавања” у Европи, католичка црква је непристајући живаљ масовно убијала. (Кажу у Европи су текли потоци крви). Тако је било и у Лужици. Део непристајућих предака, да би избегли смрт, је побегла. Бежали су према истоку и преко Карпата стили до Црног Мора. Одатле брдовима даље и тако стиугли до обала Црне Горе. У то време мала слободна територија била је кршевита, сиромашна и ту нису могли опстати. Наставили су даље и стигли до Шибеника. Ту се искрцали, кренули према Крајинама. Једно време су боравили у селу Плавно (код Книна). Кажу да ту на гробљу постоји стари споменик са презименом Кецман или Кесман.
  Одатле су вероватно прешли у Босанску Крајину, веле прво у Кулен Вакуф, а одатле у Бос. Петровац и мој Дрвар.
  Касније сан дознао да и сада у Источној Немачкој постоји веће село, око 20.000 становника, католика, и да се презивају Кесман.
  Напомена: И да смо пореклом Лужички Срби, ја се тога не стидим. То може бити нама и на понос. Катарина Велика је била Лужичка принцеза. Само да је направила Емитаж, мало ли је. Да није било “рођака” Лајбница и његове математике (0 и 1) тешко да би било компјутера без тога, ја га сматрам претечом информатике.
  Хајде узравље, рођаче.

 3. Hercegovac 100%

  Hajde covece ne lupetaj kako katolicenje Luzickih srba od strane kstolocke crkve, kada su Luzicki Srbi devedeset posto katolici.U tridesetogodisnjrm ratu bili su na strani katolika i Poljske vojske protiv Svedjana i Prusa kao i senjski uskoci koje je Austrija poslala u pomov saksonskom vojvodi. O tom navodnom bezanju preko crnog mora ka crnoj gori je istorijska idiotarija koja je mogla da nastane samo u tvojo rimokatolickoj fobiji i neobrazovanju. Sto se tice Vartolomejske noci tu bolje da cutis jer se vidi koliko si nrobrazovan , protestanti ti su prvi poceli da ubijaju katolike i da skrnave svete oltare crkava kao sto je to cinila i Anglikanska crkva u Engleskoj i naravno usledila je odmazda od strane francuskog dvora. I jos nesto lutersnizam je nasilno nametnut luzickim srbima od strane Prusa i vekovna teznja luzickih srba je da se pripoje Poljskoj jer je to za njih bratska drzava kao i Kasubima. Malo se obrazuj pa onda izadji da pisese po forumima!!!!

 4. Aleksandra

  Sad sam saznala da sa u srodstvu sa njim – preko loze Parezanin! Kako mali svet…