На данашњи дан: Рођен Душан Прелевић Преле

11. новембар 2012.

коментара: 0

11. новембра 1948. – У Београду рођен Душан Прелевић Преле, фудбалер, певач, писац.

Прелевић је играо фудбал у Булбулдерцу и Црвеној звезди, а био је хокејашки голман Партизана.

Музиком је започео да се бави професионално 1965. године. Био је члан следећих музичких састава: Оркани, Јуниори, Силуете Томија Совиља и Визије. Од 1968. године је члан Корни групе. У групи остаје само неколико месеци. Са њима је снимио песму „Човек и пас“.

Потом започиње његова солистичка каријера. На Београдском пролећу 1970. године изводи композивију „Да л постоји она коју сањам“, а на Омладинском фестивалу у Суботици за песму „Кажу“ добија награду.

Био је члан Удружења џез музичара. Снимио је неколико плоча, писао је текстове за рок и џез композиције, а у Атељеу 212 је играо и певао у мјузиклу Коса.

Средином седамдесетих је био певач рок састава „Опус“ Миодрага Мивета Округића, са којима је снимио један ЛП, да би се на преласку из седамдесетих у осамдесете обрео у Холандији, где је певао црначку музику по тамошњим клубовима.

Свој први албум „На оштрици бријача“ објавио је 1982. године уз помоћ Боре Ђорђевића, тромбонисте Кирета Митрева, клавијатуристе Лазе Ристовског, гитаристе Енеса Микића, басисте Ненада Стефановића Јапанца, бубњара Владимира Фурдуја, трубача Стјепка Гута и глумца Слободана Алигрудића. Са плоче су се издвојиле песме „Мајко на шта личи твој син“ и обрада хита сарајевских Индекса „Јутро ће променити све“.

Десетак година касније 1991. године, издао је свој други албум „У реду победио сам“, на којем су свирали чувени трубач Душко Гојковић, контрабасиста Миша Блам, клавијатуриста Миша Крстић и познати Џез бубњар Лала Ковачев. На албуму су неки хитови са пртходне плоче и обраде познатих џез стандарда.

Последњих двадесетак година је објављивао приче и есеје у НИН-у, Књижевним новинама, Дуги и другим листовима, а написао је три књиге приповедака. Аутор је сценарија за филм Последњи круг у Монци, а написао је и наставак.

Свој политички ангажман манифестовао је чланством у ДЕПОС-у почетком деведесетих година прошлог века и у ДСС-у. Био је ухапшен у демонстрацијама 9. марта 1991. године.

Није се женио. Отац је две кћери, Дине и Милице.

Умро је у Београду 28. јула 2007. године.

ИЗВОР: Википедија

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Sq9kP-OVS0Q&feature=related[/youtube]

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.