Питање читаоца: Кад се први пут појављује презиме Челебић?

4. новембар 2012.

коментара: 22

Поштовани!

У жељи да нешто више сазнам о пoријеклу презимена Челебић, у последње вријеме све чешће тражим податке. У том мом трагању наишао сам на неке податке али желим сазнати и нешто више. Оно што засигурно знам јесте податак да мој деда и прадеда воде поријекло од Челебића из Штитара код Цетиња-Љешанска Нахија.

Трагајући даље наишао сам на податак да оно воде поријекло од Требјешана из Никшићке Нахије.

Такође сам наишао на податак да се презиме Челебић појављује у Херцег-Босни још 1743.године.

Имајући све у виду замолио бих Вас за помоћ и то:

1. Да ли Вам је познато када се и где први пут појављује презиме Челебић?

2. Могућа обележја као што су грб и застава, јер сам у неким подацима наишао да су имали своју заставу.

3. Да ли је и где могуће набавити енциклопедију која обрађује тематику поријекла Племена и Презимена (Нашао сам је давне 1982.године али је већ била обећана. Затим сам 1985.године нашао две књиге где сам у једној од њих нашао податке о мом деди и прадеди и њиховом сељењу из Штитара у Жабљак, Црнојевића па затим у Зету.). Међутим ниједну од тих књига нијесам успио добити трајно у свом поседу.

У нади да ћете ми колико толико помоћи ја Вас срдачно поздрављам и желим свако добро.

Никола Челебић из Ниша

 

Коментари (22)

Одговорите

22 коментара

  1. T Celebic

    Ismet Ćumurija
    PORIJEKLO ČELEBIĆA U MOSTARU
    Čardak u mahali Luka

    Po katastarnici iz 1687. godine Čelebići su imali posjede u hercegnovskoj i risanskoj opštini. Od pada Novog u mletačke ruke 1687. godine pa sve do konca prošloga stoljeća u Boki Kotorskoj nije živio niko od muslimana. Mustafa Čelebić je 1668. godine živio u Sovini kod Novog i bio je trgovac. (1)

    U Kutima u jugoistočnom dijelu Dabarskog polja ispod Kutskog Osoja imali su kulu, nedaleko od Ćumurijine kule, na tri sprata građenu od tesanog kamena, a koja je danas u vlasništvu Vojičića. Ćumurije su imale kulu i u Pothumu, a u Kutima su imale džamiju i harem. O kuli Čelebića nemamo nikakvih podataka.

    U Kutima su polovinom 17. stoljeća živjele muslimanske porodice: Abaze, čelebići, Ćišići, Ćumurije, Hadžiomeri, Hamzići i Huseinagići.

    Zasigurno se zna da su Čelebići porijeklom od Risna i Herceg Novog kao i mnoge mostarske i hercegovačke porodice. Otkuda ovih porodica u Risnu i Herceg Novom nije istraženo, da li su autohtoni stanovnici tih tada hercegovačkih krajeva ili su došli sa istoka, preko i iz Turske?! Čelebići su preko Nevesinja, Stoca, Popovog polja, naselili se do Mostara i Konjica. Historičar Jevto Dedijer u svojoj knjizi Hercegovina nam je ostavio podatak da su za vrijeme turske uprave u Popovom polju u selu Dračevu živjele muslimanske porodice Čelebići. (2)

    Gruntovne knjige u Stocu (ne znam da li su sačuvane nakon rata 1992. – 1995.) nam kazuju da su Čelebići imali u posjedu i svoje parcele sa toponimom Čelebićevina na području Predolja i Hrguda koje su upisane u jednu katastarsku opštinu.

    Teolog i historičar hadži Hivzija Hasandedić u svojoj knjizi Muslimanska baština u Istočnoj Hercegovini (1990. godine) tvrdi da su imali svoje čardake, te da su pod napadima uskoka i hajduka preko Stoca došli u Blagaj, a poslije i u Mostar (polovinom 17. stoljeća).

    U sidžilu Blagajskog kadije upisan je Ibrahim Čelebić (1811. godine) koji je živio u Blagaju (južna Hercegovina).

    Čelebić Mehmed-aga, sin Ibrahim-age, umro je 1310. (1892. godine) i sahranjen u haremu kod džamije u Galčićima. (3)

    Od polovine 18. stoljeća u selu Dračevice južno od Mostara je živjela porodica Čelebića (Ahmeda – 1796. godine) što nam kazuje sidžil Blagajskog kadije.

    Godine 1186. (1772.) uzeo je Abdulah-aga Čelebić na licitaciji za godinu dana u Nevesinju poštu, na zakup za 354 groša.(4)

    Mehmed efendija i Derviš efendija Čelebić je sigurno u sultan Bajazid Velijinoj (carskoj) džamiji ili medresi i mektebu vršio neku vjersku dužnost. (5) Do rata 1992. godine u Bijenji (nevesinjska opština) živjeli su Čelebići, a mostarski Čelebići su imali posjede u Rabini (nevesinjska opština) uz ostale mostarske porodice: Ćišiće, Dande, Hadžiće, Kajtaze, Riđanoviće i Žuljeviće. Takođe, i ostale mostarske porodice imale su posjede na području nevesinjske opštine, i to: Bošnjići, Brajevići i Drače u Krekovima, Čadre u Žiljevu, Glavovići, Parente i Vilogorci u Biogradu, Dokare i Tenze u Koleškom, Kajani u Hruštima, Krpe i Kurti u Kljunima, Lakišići u Sopiljima, Muslibegovići i Rizvanbegovići u Luki, Nove u Grabovici, Puzići i Sarići u Zovom Dolu. (6)

    Mostarski Čelebići su imali koncem prošloga stoljeća posjede u Jasenjanima i u Zijemljima. Preko proljeća i ljeta su odlazili na svoj posjed, a preko jeseni i zime su živjeli u Mostaru.

    Pred Drugi svjetski rat i u razdoblju od 1941. godine do rata 1992. godine u. Mostaru je živjela pravoslavna porodica iz Podgorice (Crna Gora) Marko (1895.-1971.) i Jelisava (1911.-l997. god.) Čelebić poznate terzije (krojači) i abadžije (krojači kapa) koji su do kraja svoga života krojili etno nošnje velike muzejske vrijednosti.

    Mustafa Čelebić živio je u Mostaru 1771. godine na Luci. U mahali Luka nalazi se i danas Čelebića sokak.

    Neki od potomaka ove porodice imao je mali čardak sa ćoškom uz samu Carsku džadu – Carski drum (današnja Glavna ili Ulica Maršala Tita). Mislim da je pomenuti ćošak nestao još prije rata 1941. – 1945. godine. Čardak se, ipak, održao do prošloga rata 1992. – 1995. godine iako je bio narušen zubom vremena.

    Batinić u svome radu navodi da je u Čelebića ćošku udavljen Mehmed Dadić mostarski ajan, te da je u njemu odsjeo Omer Rizvanbegović kada je došao u Mostar za muteselima.

    U porodici Čelebića je bila ljepotica Habiba Čelebić zvana Biba što nam kazuje i spjevana piesma sevdalinka koja je na repertoaru mnogih pjevača prerađena. Ovim povodom iskazat ću je u njenom izvornom obliku kako sam je i pronašao u staroj baštini naših Bosanaca i Hercegovaca:

    Čudna jada od Mostara grada
    Kako mladost zbog ljubavi strada
    U Habibe Čelebića zlata
    Svaka riječ hiljadu dukata.

    Jadna Biba bole bolovaše
    U bolu je majka prevrćaše.
    Šćeri Bibo, i rumena ružo
    Kaži majci šta te boli dušo?

    Mene boli i srce i glava
    Što moj Ahmo u logoru spava.
    Kakav Ahmo, voda ga odnijela
    Zbog njega si Bibo oboljela.

    Sunce sjeknu te Habiba jeknu
    Sunce granu Habiba izdahnu.
    Rano Ahmo iz logora pođe
    Niz svu Luku mimo Bibe prođe.

    Sretaju ga Ahmini jarani
    Zdravo glava, Biba je izdahla

    Nakon rata 1992.-1995. godine iznikao je moderni čardak (kuća) sa dva balkona čija je ograda ukrašena modernim salivenim betonskim trobozanima. Ostade sjećanje na prohujala vremena, te spomen na stari čardak sa ćoškom iz bogate baštine muslimana, Čelebića.

    Sve do rata 1992. godine živio je poznati Mostarac Sulejman (1918.-l997.) i njegova supruga Nađija (1923.-1997.) zvana Nađa Čelebić. Bili su vrsni umjetnici na ukucavanju ornamenata naše bosanskohercegovačke baštine. Radili su u dućanima Potkujundžiluka – stare mostarske trgovačke čaršije iz turskoga perioda. Sahranjeni su u Mostaru, u haremu uz hadži Ibrabim-age Šarića džamiju.

    Između grada Jablanice i Konjica na samoj obali Jablaničkog jezera, u strani, smješteno je malo mjestašce Čelebići. Da li je ovo mjesto dobilo svoje ime po prezimenu Čelebić koji su možda nekada živjeli na ovim terenima, nije mi poznato.

    Iz prikupljene dosadašnje dokumentacije u Mostaru su u 1984/85. godini živjeli sljedeći članovi porodice Čelebić, i to:

    Čelebić Belkisa, Čelebića ulica br. 11/1
    Čelebić Edin – Miro, Tutina 6a
    Čelebić Emina. Milavića br. 8
    Čelebić Enver, X hercegovačke brigade br. 18
    Čelebić Jelisava, Maršala Tita br. 84
    Čelebić Mirsad, Ulica XXXV br. 2
    Čelebić Mirza, Matije Gupca br. 16e
    Čelebić Osman, Ante Zuanića br. 16/5
    Čelebić Rešad, Kragujevačka br. 6.
    Čelebić Rifat, Rude Hrozničeka, br. 2
    Čelebić Salih, Avenija 14. februar br. 21
    Čelebić Salko, Rudarska br. 35
    Čelebić Sulejman, Faladžića br. 3
    Čelebić Sulejman, atelje, Stari most br. 3 (Hendek)
    Čelebić Šaćir, Braće Fejića br. 58
    Čelebić Šaćira, Avenija 14. februar br. 22.

    U ratu 1992.-1995. godine Čelebići su raseljeni po cijelom svijetu.

  2. Nikola

    Za pravoslavno prezime Celebic ukucaj porijeklo prezimena Celebic i dobices sve tacne informacije Cisti Crnogorci i nigdje ih nema bez pod Soko grad Stitari

    • Tijana Marković

      Poštovani Nikola,
      Slučajno sam naišla na Vaš komentar tražeći nove podatke o porodici Čelebić iz Štitara koja slavi Sv.Luku. Moj deda po majci je poreklom odatle i kao dete sam tamo odlazila. Ukoliko Vas zanimaju dodatni podaci kontaktirajte me imejlom. Moja grana potiče od Dumelje Čelebića, a dedin brat Jovan koji je radio kao profesor istorije u Bijelom Polju je sastavio porodično stablo koje se nalazi kod mog ujaka. Čelebići su generacijama bili ratnička familija koja jestajala uz dinastiju Petrović-Njegoš kao njihova garda. Selo Štitari je bilo osmišljeno kao vojna utvrda. Duga je loza velikih junaka iz ove porodice. Potiču sa Trebjesa (Nikšić) i prvobitno se prezivaju Trebješanin. Prvi put Čelebiće prozivaju tako zbog čelenke koju je nosio Lazar Trebješanin, a par vekova kasnije je jednog od njih vladika Danilo poslao u Stambol da se obrazuje pa je u povratku prozvan Čelebija (učen čovek na turskom). Priča o Čelebićima je veoma zanimljiva. Bila bih Vam zahvalna ako ste i Vi nešto saznali da javite na moj imejl. Veliki pozdrav iz Kraljeva!

      • Zoran

        Postovana Tijana,
        Vidio sam Vas post na sajtu ‘ poreklo .rs’ z Vidim da imate dosta info o porijeklu prezimena Celebic. Ako iamte neki izvor tipa knjiga ili website, bio bih zahvalan da mi proslijedite.
        Hvala puno
        Veliki pozdrav!

      • Celebic nikola

        Draga Tujana krasno je to što te interesuje porijeklo tvog ďeda po majcinoj strani ,da znam kosu ti ljudi Jovan Ristovje bio profesor u Bijelo Polju i ima potomke koji zive u Astraliji a njegova kcerka je našaproslavljena rukometasica Mirjana Čelebic . Ovo ti je moja [email protected] instagram Nikola Celebic francuz.

      • Bobo Celebic

        Celebic prezime se pojavljuje od Novaka Celebije,potomka Vuka Trebjesanina od kojega imamo i druga prezimena u Stitarima. Vujovice,Perisice i Cicarevice.
        Veliki Pozdrav

      • Vedran Arnautovic

        begovska familija Celebici je drzala selo Celebici kod konjica. Jusuf Mulic pise u Starosjedilacki rodovi da su Celebici iz Donjeg Polja. interesantno je da pisac isto pise da familija Njegos je zivila u Celebicima 1815 (kad je selo bilo vrlo malo). Iselili su se ui Promjenili su prezime u Topalovic, a zatim na Vukalo.

  3. Celebic nikola

    Sa sigurnoscu semoze reci da su ovo tacni podaci jer postoje pisani tragvi o prezimenu Čelebic

  4. Aleksandar celebic

    Postovani Celebici..
    Mene takodje zanima poreklo..
    Znam od oca da smo poreklom iz stitara i slavimo sv.luku.
    Trebalo bi da postoji neki grb ili zastava bratstva..
    Ako zna neko rodoslov bio bih mu zahvalan..

  5. Celebic nikola

    Čelebici su jedna od najstarijih familija u staroj CG, starośedioci ,a prezime je nastalo u selo Štitare kod Cetinja ..Selo i danas zivi i postuje tradiciju ,slave svetog Luku i imaju novosagradjenu Crnogorsku pravoslavnu crkvu gdje neke familije tradicionalno nalazu badnjak….uklju eni su u svi sverama drustvenog zivota u CG i veoma su poznati…..

  6. Mina Čelebic

    Draga Familijo,

    Moze li mi neko poslati sav taj info ako imate na mail?

    Veliko Hvala

  7. Zorica Celebic

    Mi imamo porodicno stablo sa svim imenima i prezimenima jos od pocetka
    Saljite mi na mejl ako vas zanima.
    Pozdrav

  8. Tijana

    Potražite knjigu dr Jovana Erdeljanovića, Stara Crna Gora. U njoj ćete naći deo građe za dalje istraživanje. Mislim da se može čak skinuti sa interneta.