Порекло Виде Огњеновић

27. октобра 2012.

коментара: 0

РОЂЕНА: 14. августа 1941. у селу Дубочке (између Никшића и Билеће)

РОДИТЕЉИ: Отац Шпиро и мајка Ђурђа (дев. Радовић)

КРСНА СЛАВА: Св. Никола (Огњеновићи), Св. Јован (Радовићи)

О ПРЕЦИМА: Мој деда по оцу се звао Алекса, а баба Јаница. Деда по мајци се звао Филип Радовић, а баба Гостиња (дев. Пејовић). Са баком Гостињом и ујацима сам отишла у својој трећој години у Војводину и она је много утицала на мене. Читала сам јој књиге, или наглас говорила народне песме које сам лако учила напамет, а она ми је од завеса и крпица шила хаљинице какве нико у школи није имао, кинђурила ме и облачила у везене блузе, које је украшавала својим рукама. Од ње сам научила да је одело које човек носи почетни чинилац првог утиска, да је тај утисак врло битан јер утиче на даљи ток комуникације.

ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА: Знам да се породица Огњеновић доселила у место у којем сам се родила и у тај крај  из околине Котора. Тамо смо имали родбину, али то је сад већ десето колено, као и у Тивту и на Цетињу.

РАТНА ПРИЧА: Мој деда по мајци Филип Радовић био је официр Црногорске војске у Првом светском рату. Умро је у заробљеништву у Тузима.

БИОГРАФИЈА: “Рођена сам у Дубочкама, у породици са деветоро деце. То је једно веома лепо место у којем, нажалост, нисам одрасла. Преместила сам своје одрастање у други крај, у Војводину, у Врбас, кад сам имала три и по године.Гимназију сам завршила у Сремским Карловцима тако да је Војводина мој духовни завичај. Касније сам се враћала у Црну Гору, више као посетилац и туриста, али моја родбина живи у Црној Гори и имам везу са њима. Мој војвођански завичај подразумева две вишенационалне средине, а то су Врбас и Сремски Карловци, тако да сам одрасла са људима који се нису раздвајали по националности, често уопште нисам знала ко је одакле, да ли је Хрват ил нека друга нација”.

Вида Огњеновић је дипломирала на Катедри за општу књижевност на Филолошком факултету у Београду 1963. и на Одсеку за режију београдске Академије за позориште, филм и телевизију1965. Постдипломске студије је започела у Паризу на Сорбони, а магистарски рад из теорије и праксе одбранила је на Универзитету у Минесоти, САД 1972. године.

За директора Драме Народног позоришта у Београду изабрана је 1977. године, а по истеку четворогодишњег мандата, остала је на ангажману као стални редитељ. Као професор по позиву, предавала је на универзитетима у Лос Анђелесу и Чикагу. Редовни је професор Академије уметности у Новом Саду. Њен редитељски опус чини близу стотину позоришних, као и велики број телевизијских и радио режија, од којих многе по сопственим текстовима. Написала је велики број драма, које су доживеле више поставки и бројна извођења, а објављене су у различитим издањима. Као редитељ гостовала је у многим позориштима широм бивше Југославије, а радила је и изван наше земље.

Била је амбасадор Србије у Данској.

ИЗВОР: Вида Огњеновић за портал Порекло; Википедија

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.