Прича о Србину са два презимена

26. октобар 2012.

коментара: 0

Случај да мушкарац има два презимена и није баш тако уобичајен међу Србима. До данас се нашем порталу јавило свега неколико њих који имају “дупло” презиме.  А како је “зарадио” два презимена за портал Порекло открива Београђанин Драган Стијеља-Јовановић. Његову причу објављујемо у целини.

Зовем се Драган Стијеља-Јовановић, рођен од оца Чедомира и мајке Зорке (рођ. Лабус). Ево и приче о томе како сам добио два презимена.

Право презиме по очевој страни је СТЈЕЉА (без ‘и’). Ово презиме показује да су се моји преци бавили трговином сушеним месом (данас познато под називима стеља, стјеља, стијеља). Отац је рођен у далматинском селу Нунићу (код Кистања) и недуго по његовом рођењу породица (коју су чинили моји баба, деда, њихове две ћерке, мој стриц и отац) се сели у Славонију, у село Петровац (данас Борик) недалеко од Подравске Слатине. Почетком Другог светског рата, очева породица бива прогнана у Србију, где баба одводи оца и стрица на упис у школу. Директор школе, добивши презиме СТЈЕЉА као одговор, одбија да упише оца и стрица, зато што се ‘презиме не завршава на -ић и што није српско’. По мом прадеди Јовану, отац и стриц добијају презиме Јовановић и бивају уписани у школу, док баба, деда и две тетке остају са презименом Стјеља. Мој отац је преминуо 2010. са презименом Јовановић.

Ја сам рођен само са презименом Јовановић, али сам 1993. поднео захтев за измену презимена, како бих скренуо пажњу на своје порекло и од тада носим два презимена СТИЈЕЉА-ЈОВАНОВИЋ, пошто нисам могао да се одрекнем презимена под којим сам рођен. Приметићете да моје презиме СТИЈЕЉА сада има слово ‘и’ – ја сам га додао из лингвистичких разлога, како би се у некој будућности избегло јотовање и како ТЈ не би у једном тренутку дали слово Ћ.

Иначе, Стјеље из села Нунић код Кистања славе Св. Јована.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.