Priča o Srbinu sa dva prezimena

26. oktobar 2012.

komentara: 0

Slučaj da muškarac ima dva prezimena i nije baš tako uobičajen među Srbima. Do danas se našem portalu javilo svega nekoliko njih koji imaju “duplo” prezime.  A kako je “zaradio” dva prezimena za portal Poreklo otkriva Beograđanin Dragan Stijelja-Jovanović. Njegovu priču objavljujemo u celini.

Zovem se Dragan Stijelja-Jovanović, rođen od oca Čedomira i majke Zorke (rođ. Labus). Evo i priče o tome kako sam dobio dva prezimena.

Pravo prezime po očevoj strani je STJELJA (bez ‘i’). Ovo prezime pokazuje da su se moji preci bavili trgovinom sušenim mesom (danas poznato pod nazivima stelja, stjelja, stijelja). Otac je rođen u dalmatinskom selu Nuniću (kod Kistanja) i nedugo po njegovom rođenju porodica (koju su činili moji baba, deda, njihove dve ćerke, moj stric i otac) se seli u Slavoniju, u selo Petrovac (danas Borik) nedaleko od Podravske Slatine. Početkom Drugog svetskog rata, očeva porodica biva prognana u Srbiju, gde baba odvodi oca i strica na upis u školu. Direktor škole, dobivši prezime STJELJA kao odgovor, odbija da upiše oca i strica, zato što se ‘prezime ne završava na -ić i što nije srpsko’. Po mom pradedi Jovanu, otac i stric dobijaju prezime Jovanović i bivaju upisani u školu, dok baba, deda i dve tetke ostaju sa prezimenom Stjelja. Moj otac je preminuo 2010. sa prezimenom Jovanović.

Ja sam rođen samo sa prezimenom Jovanović, ali sam 1993. podneo zahtev za izmenu prezimena, kako bih skrenuo pažnju na svoje poreklo i od tada nosim dva prezimena STIJELJA-JOVANOVIĆ, pošto nisam mogao da se odreknem prezimena pod kojim sam rođen. Primetićete da moje prezime STIJELJA sada ima slovo ‘i’ – ja sam ga dodao iz lingvističkih razloga, kako bi se u nekoj budućnosti izbeglo jotovanje i kako TJ ne bi u jednom trenutku dali slovo Ć.

Inače, Stjelje iz sela Nunić kod Kistanja slave Sv. Jovana.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.