На данашњи дан: Убијен Мехмед-паша Соколовић

11. октобар 2012.

коментара: 0

11. октобра 1579. – У Цариграду фанатични дервиш убио Мехмед-пашу Соколовића (тур. Sokollu Mehmet Paşa), великог везира (председника владе) у Османском царству.

Мехмед-паша Соколовић рођен је око 1505. године у Селу Соколовићи близу градића Рудо као Бајица-Бајо Ненадић.  Као дечак школовао се у манастиру Милешева.  У “Данку у крви” одведен у јањичаре када му је било око 15 година. Школован у Једренском сарају где остаје 13 година.

Учествовао је у Мохачкој бици 1526. и опсади Беча 1529. Између 1533. и 1535. учествује у рату против Персије и опсади Багдада. 1545. године постаје заповедних Османске флоте а 1551. бива унапређен у румелијског беглербега. Исте године креће у поход на Хабзбуршку монархију, а већ следеће осваја Темишвар.

Под његовим утицајем 1557. издат је берат којим се дозвољава обнова Пећке патријаршије, и на патријаршијски престо постављен Макарије Соколовић, његов ближи сродник.

Султан Сулејман I Величанствени га проглашава за Великог везира Порте 28. јуна 1565. Године 1566. са султаном креће у нови поход у Угарску. Опседају утврђени град Сигет, у ноћи између 5. и 6. септембра 1566, само дан пре освајања града, султан Сулејман I изненада умире. Плашећи се да ће његова смрт негативно утицати на морал војске Соколовић је прикрива све до 24. септембра када је у Београду проглашен наследник, Селим II.

Нови султан се показао као прилично неспособан владар и дословно је све послове у царству препуштао Соколовићу, као великом везиру, тако да је овај имао практично неограничену моћ у царству. Селим II умире 12. децембра 1574. и на престол долази његов син Мурат III који се још мање интересовао за вођење државних послова али за разлику од оца није имао великог поверења у Соколовића чија моћ полако почиње да опада иако је остао на свом положају Великог везира.

Увече у Цариграду 11. октобра 1579. Соколовића у атентату убија извесни суманути дервиш.

Мехмед паша Соколовић је сахрањен у Истанбулу, у турбету поред Ејуп џамије. Турбе је пројектовао архитекта Синан.

Мехмед-паша је подизао бројне задужбине и вакуфе широм Царства. По његовом наређењу 1571. године је изграђен мост преко Дрине у Вишеграду (описан у делу „На Дрини ћуприја”, Иве Андрића овенчаном Нобеловом наградом). Подигао је још бар три моста у Босни и Херцеговини и један у Црној Гори (Арсланагића мост у Требињу, мост на ушћу Жепе у Дрину, Козју Ћуприју у Сарајеву и Везиров мост у Подгорици). У своме родном селу Соколовићима код Рудог изградио је џамију, а у Београду, на Калемегдану, чесму.

Док је био на месту великог везира помогао је да један од адмирала турске флоте постане Пиали Мехмед-паша, који је српског порекла, рођен у околини Београда 1530. године.

ИЗВОР: Википедија

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.