Poreklo prezimena, selo Glušci (Bogatić, Mačva)

9. oktobar 2012.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Glušci, opština Bogatić. Stanje od 18. veka do prve polovine 20. veka

Doseljeni u 18. veku

Iz Hercegovine su došli:

GRAOVČEVIĆI (Đurđevdan 100-10 k), od Grahova, i od njih ANTONIĆI (10 k), i LUKIĆI (4-8 k); od starina, ima odseljenih u Ševaricama.

BUDIMIROVIĆI (Ignjatije, 39 k), i VITOROVIĆI (23-6 k), jedan su rod; po predanju, bili u bežaniji, čak do Galicije, a zatim se braća Budimir i Vitor vrate, i nasele u Glušcima; isti su rod sa Maletićima (Dabići, Ćuđići, Vukovići, Daničići) u Bogatiću, Dakićima u Banovom Polju, Panićima i Božjakovićima (Šerbići) u Noćaju, i Maleševićima u Salašu Noćajskom.

NEDELJKOVIĆI (Nikoljdan, 7-2 k); od njih su PAJIĆI (28-4 k), i PERIŠIĆI (31 k), po predanju, doseljena braća Nedeljko, Paja i Periša.

BRKIĆI (Nikoljdan, 37-11 k); pre se zvali Stevanovići; rod su sa Stevanićim:a u Lipolistu.

LAZIĆI (Đurđevdan, 4-2 k), iz Crne Gore; zovu ih u selu Buljubašići, po Lazi buljugbaši iz Prvog ustanka; od njih su odseljeni u Prnjavoru.

OBRENČEVIĆI (Trifundan, 19-3), doseljeni iz Dvorova, u Semberiji, od roda Lopandića; isti su rod sa Dragićevićima i Jankovićima u Salašu Crnobarskom; od njih su POPOVIĆI (4-4) i ĐUKANOVIĆI (10-5 k), a od ovih – PANTIĆI (1 k) u Glušcima, Arsenovići u Štitaru, Jokići II u Klenju, a odseljenih Obrenčevića ima u Štitaru i Metkoviću.

BARJAKTAREVIĆI (Jovanjdan, 5 k), doseljeni od Morave. Staro ime Nikolići. Od njih su DIMITRIJEVIĆI I (4 k), koji su se pre zvali Jezdimirovići, i SINĆIĆI (14-1 k). Barjaktarevići su dobili ime po pretku koji je bio barjaktar u nekoj vojsci.

ROSIĆI (Đurđic, 21-9 k), doseljeni iz Pilica, u Bosni, od rodaPepelčevića;” po predanju, došla baba Rosa – sa četiri sina; isti su rod sa Pepelčevićima u Noćaju, i Tufegdžićima u Radenkoviću.

SIMIĆI (Đurđevdan, 25-6 k), doseljeni iz Runjana sela, u Jadru; isti su rod sa Živkovićima u Crnoj Bari, Kuzmićima u Ravnju, Simićima u Glogovcu i Ravnju, i Vesićima i Ćakovićima u Glogovcu; od njih ima odseljenih u Dublju.

Doseljeni početkom prošlog veka- od Prvog srpskog ustanka do 1829. godine

Iz Hercegovine, došli su:VESIĆI (Nikoljdan, 16-2 k), i UGLJEŠIĆI (Ignjatije, 40 k). Po predanju, Uglješiće je naselio Uglješa, sa 5 sinova – Nikola, Đurđe, Petar, Dragojlo i Manojlo.

GAJIĆI (Lučindan, 3-1 k), staro ime Jakovljevići; došli iz Vladimiraca, u Posavini.

KOSTADINOVIĆI (Nikoljdan, 30-7 k), iz Volujca, u Pocerini (ima ih još tu); po predanju, doselila petorica braće – Kostadin, J eko, Vojin, Bojin i peti – za koga ne znaju kako se zvao, tj. znaju samo da je otišao u Noćaj, i od njega su tamošnji Kostadinovići.

MAJSTOROVIĆI (Nikoljdan, 5-2 k), iz Šljivove, u Rađevini; isti su rod sa uzvejačkim; od njih su JAKŠIĆI (4 k), i TANASIĆI (1 k).

MARKOVIĆI 1 (Stepanjdan, 1 k), došli od glogovačkih Markovića, doseljenih iz Jadra.

STANIĆI (Nikoljdan, pre; Lučindan, 8-2 k), doseljeni od Rudnika, u Srbiji; povod seobi je pokušaj pijanog Turčina da obeščasti mladu, koja ga je – u odbrani – ubila ražnjem; pobegli u Mačvu a radi sigurnosti – promenili slavu; od njih su TANASKOVIĆI (9-3 k).

Ne znaju porekloLJUBINKOVIĆI (Mioljdan 15-3 k). Od njih su STAJČIĆI (7-4) koji su se pre zvali Milosavljevići.

Doseljeni između 1829. i 1863. godine

VUJIČIĆI (Jovanjdan, 3 k), zvani Krnjići po nekom Krnji hajduku; doseljeni iz Crnjelova, u Semberiji, a inače su – starinom – iz Hercegovine; po predanju, došla braća Krnja, Vuja i Krsta; od njih su i KRSTIĆI (4-2 k).

ZABLAĆANSKI (Đurđevdan, 10-3 k), poreklom iz Hercegovine, a prinuđeni na seobu zbog ubistva Turčina koji se pomokrio na pečenicu; prvo se nastanili u Zablaću (u Bosni ili Pocerini ?), a zatim došli u Mačvu.

SAVIĆI (Aćim i Ana, 16-4 k), doseljeni iz Bosne.

TUFEGDŽIĆI (Trifundan, 2-3 k), od Starčevića iz Jadranske Lešnice, predak im je bio tufegdžija (puškar).

MIŠKOVIĆI (Nikoljdan, 2 k), iz Bosne; po predanju, doseljena tri brata, od kojih jedan ode ka Beogradu, i tu se naseli; od Miloševića ima odseljenih u Radenkoviću.

Iz današnje Bugarske, tj. iz Trnova došli su preci današnjih VASILJEVIĆA (Jovanjdan, 1 k), DIMITRIJEVIĆA II (Nikoljdan, 2 k), koji su se ranije zvali Stojanovići, LAZAREVIĆA II (Đurđevdan, 1 k), i RISTIĆA (Nikoljdan, 2-1 K).

Ne znaju porekloMIŠIĆI (Avramije, 5-2 k), i SARIĆI (Đurđic, 7-3 k).

Doseljeni krajem 19. i početkom 20. veka

Prebegli za vreme bosansko-hercegovačkog ustanka, 1875. godine, iz Semberije:ANIČIĆI (Markovdan, 5-1 k); prebegao Lazar, iz G. Crnjelova. BRODIĆI (Nikoljdan, 1-2 k); prebegao Sava, iz Balatuna.

ANDRIĆI (Đurđevdan, 2 k), od Ivanjice.

ĐURIČIĆI (Nikoljdan, 2-1 k); iz Pričinovića, došao prota Mihajlo.

Ne znaju porekloMARKOVIĆI (Jovanjdan, 1 k).

Doseljeni između dva svetska rata

Todor ĐURIĆ (2 k), iz Sopotnice, kod Niša.

ZELJKOVIĆI ( 1 k), iz Like; doseljeni 1921. godine.

IZVOR: macva.awardspace.com

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Vladan Popovic

    Zanima me dali ima jos nekog od Popovica u Gluscima (Bogatic).Krana slava sv.Trifun 14 februar.Hvala unapred moj mejl je [email protected]